Gratis compost
Ook de lente is een uitstekend jaargetijde om compost over je tuin te verdelen. En dat komt goed uit, want je kunt straks gratis compost ophalen bij ons milieupark. Dat kan na de winterstop, vanaf begin maart op woensdagen tussen 13.00-13.30 uur en op zaterdag tussen 11.00 -12.00 uur. Wel zelf scheppen en vervoeren.

De compost uit bak 1 heeft er na het omzetten in het voorjaar ruim een half jaar gelegen en is goed gecomposteerd. Natuurlijk zitten er stukjes tak in, want ook bij goed aanleveren van het groenafval (“handlang en vingerdik”) raak je die niet zomaar kwijt. Gelukkig zitten er al veel minder lange takken en stronken in. De inleverdiscipline is geweldig verbeterd!

compost-het-zwarte-goud
Compost, het zwarte goud

Op je tuin
Sommige tuinders zeven de compost bij het afhalen. Daarvoor staan er een paar zeven klaar. De te grove stukken gooi je dan meteen weer bij het groenafval in de andere bakken. Na het zeven heb je prachtige fijne, rulle compost die ook in de groentebedden kan worden ondergespit. Onderspitten van compost met takken is wat lastiger. Ongezeefde compost kun je prima tussen de struiken en vaste planten strooien. De takjes verteren verder en eventueel hark je ze in het voorjaar uit het perk.

Kwaliteit
Tuinders die al langer onze compost van het milieupark op hun tuin gebruiken hebben geen klachten. Ze hebben geen last gekregen van hinderlijk onkruid zoals zevenblad of heermoes. Ook in de diverse proefstukjes en de algemene tuinen met een laag compost zijn die kwajongens niet verschenen. Althans, niet uit de opgebrachte compost. Door allerlei oorzaken kan dit onkruid in je tuin opduiken.

Blijft wel dat je geen wortelend zevenblad, heermoes en haagwinde in onze groenbakken dumpt. Hou het apart en gooi het bij het restafval of, thuis, bij het GFT. GFT-afval wordt industrieel gecomposteerd en dat overleeft geen enkel organisme.

Zelf composteren
Gelukkig composteren veel tuinders ook op eigen tuin. Groenafval verzamel je in een bak, een vat of op een hoop. Maak het afval klein en meng “groen” (gras, snoeiafval, gewiede planten) en “bruin” (dor blad, takjes, stro). Af en toe een beetje husselen en beluchten met bijvoorbeeld een beluchtingsstok versnelt het proces aanmerkelijk. De beluchtingsstokken zijn te koop in de tuinwinkel.
Zorg dat de compost in het vat of de hoop vochtig blijft. Af en toe een emmer water is noodzaak. Als het te droog wordt, composteert het onvoldoende en kan er door hommels of muizen een nest in worden gebouwd. Maar wees niet bang! In een vochtige hoop vestigen deze beesten en insecten zich niet.

Zowel bij een bak, een vat, als een hoop, is het noodzakelijk dat je er twee hebt. Eén om alles in te gooien en ééntje waar het rustig verder composteert. Als het groenafval dan nog een half jaar lekker ligt te verteren, het liefst afgedekt met een stuk gronddoek of een oud kleed, is het geschikt om te oogsten en klaar voor gebruik.

compostvat-belucht-stok
Compostvat met beluchtingsstok

Maak je eigen pot- of zaaigrond en meng compost met grond en zand. Meng compost met de aarde als je een boom of struik plant en dek de aarde rondom de (vrucht)bomen af met een dikke laag compost. Succes verzekerd. Gratis.

Meer informatie
Op het internet is veel info te vinden. Niet alles is even verantwoord! Op de website van de Belgische organisatie Vlaco is veel goede informatie te vinden. Ook kun je er brochures downloaden en bestellen: www.vlaco.be.

Tuincommissie VTV Blijdorp

P.S. Zin in een compostcursus? Laat het ons via [email protected] weten. Bij voldoende belangstelling hoor je volgend voorjaar alle ins en outs over dit zwarte goud via onze compostmeesters.

kruiwagen-met-compost

Een kruiwagen met geoogste compost