Inmiddels is mijn wormenhotel af, gemaakt van vier grote zwarte emmers, drie ringen en een deksel van multiplex. Ook heb ik wat compostwormen gekregen. Het opstarten kon beginnen.

De opstart

Mijn wormenhotel staat nu in een donker hoekje onder het afdak op mijn volkstuin. Ik ben begonnen met twee emmers. In de bovenste emmer zitten luchtgaatjes aan de zijkanten en grotere gaten in de bodem. Hier gaan de eerste wormen huizen. De onderste is om het vocht op te vangen en heeft geen gaatjes. De emmers zijn stapelbaar door een multiplex ring.

Na het lezen van wat instructies over de opstart vul ik de emmer met gaatjes met een laagje papiersnippers en een laagje compost. Ook wat voedsel waar de compostwormen zogenaamd van houden: bananenschil en koffiedik. Ik heb nu mijn twijfels over het koffiedik, omdat het te veel vocht afgeeft. Het vocht loopt wel weg naar de onderste emmer, maar de wormen kunnen verdrinken als het te nat is. Beter lijkt mij wat groenteafval, fruitschillen en wat afgevallen bladeren. Ook komen er fruitvliegjes en andere beestjes op af, die wil ik niet in mijn keuken. Ik besluit extra papiersnippers toe te voegen om het vocht wat te binden.

Extra wormen

De paar wormen die ik heb uitgezet, hebben zich na vier weken nog niet voortgeplant en veel eten doen ze ook niet. Ik ga op zoek naar meer. Via de site nudge.nl laat ik enkele aanbieders in Rotterdam weten dat ik op zoek ben hiernaar. Ik krijg geen reactie. In mijn eigen composthoop ontbreekt het ook aan de wormen. Als een kamerplant in de voorkamer bij mij omvalt, ontdek ik twee compostwormen die voeg ik dan maar toe.

Bij de ingang van Stadskwekerij De Kas staat een wormenhotel en ik besluit hier langs te gaan of zij wat wormen over hebben. Het wormenhotel blijkt niet van de kwekerij zelf te zijn en hieruit kan ik geen wormen meenemen. Diezelfde ochtend hebben ze bij de kwekerij de composthoop omgezet en die zat vol met die wormen! Ik ben net te laat om een flinke hoeveelheid mee te nemen. Ze hebben zich verspreid in de berg prachtige compost die wel op potgrond lijkt. Het lukt toch om uit de composthoop een aantal te vangen, waarvan enkele drachtig. De wormen met wat compost doe ik in de bovenste emmer bij de andere wormen.

Ze leven nog!

Een paar dagen later kijk ik of de wormen nog leven. Als ik de deksel optil, zie ik niets. Als ik wat dieper graaf, zie ik ze krioelen. Gelukkig, nu weer even afwachten of de wormen flink gaan eten en ik  gft kan gaan toevoegen. Misschien kan ik dan ook het hotel uitbreiden met een extra emmer als de wormen zich gaan voortplanten.

Of ik het wormenhotel van de winter mee naar huis neem voor op mijn balkon of kelder, daar ben ik nog niet over uit. Het komt zeker niet in mijn keuken.

Wordt vervolgd…

Door: Hennie van Elderen