Er wordt vaak heel dramatisch over gedaan, maar Zevenblad is zeker niet het meest lastige onkruid. Op zich een mooie witbloeiende schermbloem van bosranden. Bloeit net na het fluitekruid en valt vaak niet op. Er zijn mensen die een tuin krijgen en dan denken dat het frisgroene blad in het voorjaar van een leuke bodembedekker is. Ja, het bedekt zeker de bodem, maar iets te enthousiast. Het verdringt andere planten, ook al omdat het frisgroene blad net iets eerder verschijnt dan dat van andere planten.

Laat het zeker niet in bloei en zaad komen, want dan verspreidt het zich ook nog op die manier. Bestrijding: eigenlijk elk stukje wortel uit de grond halen, maar op een plek waar al veel planten staan is dat niet te doen. Waar je de grond wel helemaal schoon wilt maken, moet je elk stukje wortel verwijderen, want dat gaat  tot een nieuwe plant uitgroeien. Het wortelt niet diep en de witte wortels zijn makkelijk te herkennen. Staat het tussen de andere planten, haal dan elk blaadje weg, liefst met een stuk wortel. Je put de plant dan uit. Dit het hele seizoen blijven herhalen (elke week dus) en binnen een jaar of twee is je tuin er vrij van. Anders moet je het nog langer volhouden.

Maar let ook hier op: het verstopt zich vaak in de wortels van heggen en struiken en die staan vaak op de grens met je buren. Er zijn mensen die het gebruiken als eetbaar gewas. Dat kan natuurlijk, maar dan heb je aan een klein perkje wat je in bedwang kunt houden vast wel genoeg.

Ultima van het merk Ecostyle op de bladeren spuiten, als deze ongeveer 10 cm hoog zijn, helpt ook. Soms moet je het herhalen. Let erop dat je het middel uitsluitend op het blad van Zevenblad spuit. Dan blijven je grond en andere buurplanten gespaard. Deze manier van bestrijden is handig als de plant zich in je heg heeft gevestigd.