Vier cursisten troffen hun leraar eind augustus 2020 in de tuinbeurtenloods. Gewapend met handschoenen en snoeischaar. Tuincommissie-lid Ria is inmiddels behalve snoei expert ook een ervaren verteller over onderhoud van gereedschap en functie van snoeien. Na haar heldere verhaal over de verschillende vormen van snoei (het zijn er veel!) gaan we buiten aan de slag met onder andere spirea en hypericum.

Sommige cursisten leren niet zo angstig te zijn, anderen moeten eerder afgeremd worden, omdat ze in hun enthousiasme wel erg veel struiken beginnen te knippen. Om de beurt verdwijnt er een naar zijn tuin om regenkleding te halen. Alleen Ria had al rekening met het weer gehouden. Veel planten, en vooral bomen, snoei je niet in de regen om schimmels en ziektes als loodglans te vermijden. Wij snoeien voorzichtig in ieders tuin een struik of boom waar we meer over willen weten. Een pruim, een druif, een roos en sering. Het is gezellig en leerzaam. We leren over waterloten en kapstokken en snoeien voor vorm of vruchtvorming.

Na afloop van de cursus stuurt Ria ons nog een samenvatting en wat filmpjes, zodat we niet meer vergeten welke planten je in de zomer snoeit en welke beslist niet. Het is mooi dat we zo goedkoop en gezellig kunnen leren hoe we samen de gemeenschappelijke tuinen goed kunnen onderhouden. Ook onze eigen tuinen zullen van de nieuwe kennis profiteren. Bedankt, Ria!

Annemarie Moormann