Gluren bij de volkstuinburen

Voor deze gluren bij de buren hebben we op een zonnige herfstdag twee heel verschillende volkstuincomplexen aangedaan. Beide op Zuid, bij Slinge en bijna naast elkaar gelegen. Twee totaal verschillende complexen. ATV Phoenix is erg geordend en ATV Maasglorie heeft daarentegen een wat minder strakke uitstraling.

Op Phoenix hebben we een gesprekje met een van de oudste tuiniers van het complex. We horen dezelfde verhalen die ook bij ons spelen. Minder gezamenlijke activiteiten, veel verloop onder de tuinders waardoor je elkaar vaak niet meer kent en er wordt veel gebarbecued. Ook hier wordt veel gestolen. Zelfs het boegbeeld, de Phoenix is meegenomen en uit nood vervangen door een fel geschilderd betonnen exemplaar. Genieten doet ze zeker nog wel van haar tuintje.

blank

Wat ons opvalt zijn de keurig strak aangelegde tuinen die een beetje Duits aandoen. Ook zijn er weinig moestuintjes. Maar waar we ons vooral over verbazen zijn de tuinen met enorme coniferenhagen geheel rondom het tuintje. En achter de keurig geknipte, even hoge heggen van het complex. Gluren wordt ons onmogelijk gemaakt.

blank

Het tegenovergestelde verhaal op Maasglorie. Daar is veel meer gezelligheid te zien, met prieeltjes en overvloedige decoraties op de tuintjes. Maar is ook aantal verwaarloosde tuinen te zien en heggen ongelijk of niet geknipt.

En net als bij Phoenix hier ook weinig moestuintjes. Er is wel wat gemeenschappelijk groen, maar zonder mooie beplanting.

We horen wel eens dat er bij VTV Blijdorp streng gelet wordt op het naleven van regels en ook wordt er een groot beroep gedaan op de vrijwilligers. Het heeft echter wel als resultaat dat het complex een open en bezoekersvriendelijk karakter heeft en dat is ook heel wat waard.

Inge Hoefnagel en Hennie van Elderen