De eerste wilde bloem in mijn tuin: Tussilago, het klein hoefblad

De wetenschappelijke naam Tussilago komt van het Griekse tussis, ‘kuchje’. De plant wordt dan ook van oudsher tegen hoesten gebruikt. In veel landen is het nog altijd een belangrijk middel tegen aandoeningen van de luchtwegen in het algemeen. Deze koude winter kuchten we wat af dus tijd om dit plantje in te zetten.

Het plantje is verzachtend, slijmoplossend, ontstekingsremmend en ontspant de bronchiën.

Maak bij geïnfecteerde hoest met slijm thee van klein hoefblad en tijm.  Of kruidentabak op basis van klein hoefblad voor mensen die met roken willen stoppen of lijden aan chronische longaandoeningen.

De pyrrolizidinealkaloïden uit het plantje zouden de lever kunnen beschadigen, maar er zijn geen aanwijzingen dat de plant schadelijk is.

Recept: Klein Hoefbladgelei

Doe 4 handen vol klein hoefblad bloemen in een pan en zet ze onder water. Snij 2 biologische sinaasappels en 2 biologische citroenen in stukjes en doe ze erbij. Laat het brouwsel 10 minuten op een zacht vuurtje staan en laat het daarna een nacht trekken.

Zeef de bloemen eruit met een neteldoek, kaasdoek of schone theedoek en knijp het vocht er goed uit. Voeg geleisuiker toe terwijl je het zacht aan de kook brengt (zie voor de verhoudingen verpakking geleisuiker). Als je de kokende brij in schone glazen potten giet, krijg je een lekkere siroop. Zet de potten omgekeerd neer zodat ze vacuüm trekken. Dan blijft het langer goed. Lekker bij vlees en kip.