Het is alweer een jaar geleden, ons bezoek aan de mengelmoestuin met Ria en Landa. Maar omdat de tuin vanaf Pasen weer open is en het zeker een bezoek waard is, toch een stukje over deze bijzondere plek.

Door: Inge Hoefnagel

De mengelmoestuin bestaat uit een aantal boomgaarden met oude rassen, een notentuin, moestuin, kruidentuin, kippen, voedselbos, bijen en nog veel meer. Een wandeling door de uitgebreide tuin is de moeite waard.

Eigenaresse Mariëlle Herreveld vertelt vol enthousiasme over het ontstaan van de tuin en het onderhoud. Mariëlle en haar man zochten jaren geleden een plekje om lekker buiten te werken en een fikkie te stoken. Dat stukje land werd steeds groter en diversiteit van de tuinen nam toe. Het doel van de tuin is nu om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn.

Ik heb zelf al moeite met mijn eigen volkstuintje, Mariëlle vindt het wel meevallen, het werk dat ze heeft aan het onderhoud. Dat noem ik nog eens een positieve instelling.

Tijdens on bezoek kregen we ook een uniek tafereel te zien. Mariëlle vroeg ons al bij binnenkomst: ‘als je een groep bijen ziet zwermen, waarschuw je dan?”  En ja, de bijen gingen zwermen. Een mooi spektakel om mee te maken.

‘Van nature zal een bijenvolk in de periode mei/juni gaan zwermen. De bijen kweken een aantal jonge koninginnen en de oude koningin vertrekt met de helft van de bijen (de voorzwerm). Zodra de jonge koninginnen uitkomen verlaten ook zij met een groep bijen de kast (de nazwermen). Als de achtergebleven bijen vinden dat het volk te klein wordt, stopt het zwermen. Er blijft 1 jonge koningin in het volk, de overige worden gedood”.

Na een lekker kopje kruidenthee met cake en de inkoop van nieuwe plantjes, vertrekken we weer richting Rotterdam, de file in.

Voor meer informatie: www.mengelmoestuin.com
Lekdijk Oost tussen 42/44
2861 GA Bergambacht