Nu er waarschijnlijk meer warmere drogere zomers komen, is het buiten telen van paprika’s te proberen. Voor de grootste kans op succes is het handig om vroeg rijpende soorten te nemen. Dit zijn meestal laagblijvende planten met kleinere paprika’s, die ook in potten geteeld kunnen worden.

Het voordeel van teelt in potten is dat je deze bij slecht weer (kou/regen) tijdelijk op een betere plek kan zetten.

Als je vroeg begint met voorzaaien (bijvoorbeeld begin maart) heb je in mei al wat grotere sterkere planten. De beste kiemtemperatuur is tussen 20 en 25 graden. Na het verspenen ook liefst minimaal 20 graden. De planten verdragen geen temperaturen onder 10 graden en tussen 10- 20 graden groeien ze amper. Zet ze dus niet te snel buiten en laat ze goed afharden. Eind mei is een goede periode om ze naar buiten te verplaatsen.

In de zomer van 2022 had ik paprika ‘Piquillo’ in potten in de kas. Dat was een groot succes, dus die ga ik in 2023 buiten proberen. Op internet vond ik de volgende biologische buitenpaprika’s:

https://www.bolster.nl/

Flynn (oranje), Radja (geel), Arwen (rood)

https://dezaden.nl/

California Wonder (rood), Piquillo (rood)

https://www.vreeken.nl/

Lucky Fruits (een mix van minipaprika’s) en verder Mini Red Bell, Mini Yellow Bell, Tinkerbell (rood), Yummigold/Lunchbox Orange, Yummired/Lunchbox

https://www.bingenheimersaatgut.de/de

Fritz (rood), Liebesaepfel (rood), Pusztagold (geel) en Sweets Dreams (rood)

Tip: vraag in de winkel van de vereniging of ze zaden van buitenpaprika’s hebben. Dan hoef je ze niet te bestellen. Wel zo makkelijk.

Wie weet wat een lekkers dit oplevert in een warme zomer. Maar dan liefst minder droog dan afgelopen jaar.

Door Lenie Lohstroh, Photo by Vishang Soni on Unsplash