Door De Tuincommissie

Dit artikel is een herziening van dat van 2014. Er is inmiddels een en ander veranderd op het terrein. Zo is de Zonnelaan-Kruidentuin bij tuin 110 gevoegd, hebben Jan en Bep het beheer van de perken naast de kantine aan de tuincommissie overgedragen en is er beplanting gekomen bij de nieuwe hekken. De meeste algemene tuinen zijn meer volgroeid en kunnen toe met minder intensief onderhoud.

Tijdens tuinbeurten leer je deze algemene tuinen van binnenuit kennen. Op andere momenten loop je erlangs, geniet je van het diverse groen en alle bloemen en geuren. De tuin van iedereen, de gezamenlijke en algemene tuinen, hoe zijn ze ontstaan en wat wil de vereniging, de tuincommissie, ermee?

In totaal zijn er 11 tuinen die door de vereniging worden beheerd. Al die grote en kleine tuinen hebben een eigen karakter, door hun ligging en geschiedenis. De tuinen reflecteren de diversiteit aan ideeën van de leden over tuinen en tuinieren. Van zwarte aarde met perkbeplanting tot hoge blokbeplanting met grassen, losse natuurlijke tuinen en schaduwtuinen met bodembedekkers.

Gezamenlijk vormen deze tuinen een prachtige diversiteit voor mens en dier.
De tuinen laten ook zien welke planten gedijen in een specifieke omgeving (biotoop). Er zijn drassige stukken, slootkanten, zonnige zijdes, schaduwplekken, noem maar op.
Elke tuin of perk kent zijn eigen onderhoud. De een wordt tweewekelijks gewied, de ander om de paar maand. Dit onderhoud gebeurt in de wekelijkse tuinbeurten door de leden.

Welke tuinen zijn er eigenlijk en hoeveel aandacht hebben ze nodig?

1. Bostuin

Achter in ons complex vind je de Boslaan met de Bostuin. Dit is in oppervlakte de grootste algemene tuin. Deze prachtige bosrand heeft een natuurlijke begroeiing en is vooral beplant met bomen en struiken, stinzenplanten, voorjaarsbollen en bodembedekkers. Er is veel plaats voor vogels, insecten en kleine dieren (egels, torren, rupsen). Deze tuin, die tot ongeveer 10 jaar geleden Vlindertuin heette, is begin jaren ‘90 aangelegd. De Bostuinis een schaduwrijke, verstilde, rustige plek langs de traag stromende ringsloot. Lang het slingerpad van houtsnippers kun je al mijmerend langs de noordkant van VTVB slenteren. Zittend aan het water zie je misschien de IJsvogel voorbij schieten. In de schemering jagen vleermuizen op insecten. ‘s Nachts hoor je de Ransuil (kuikens).

In de beginfase leverde de Bostuin best wat onderhoud. Dat is nu veel minder, omdat de tuin volgroeid is. Nu is het vooral zaak de tuin niet te laten overgroeien, dus paden wieden, struiken snoeien, overhangende takken inkorten en de voorrand langs de laan opruimen.

2. Rozentuin

De Prunuslaan maakt in het midden een flauwe bocht, daar ligt de Rozentuin (voorheen Prunusperk). Er is halve dagen zon en er staan een paar berken, diverse struiken en vaste planten. Dit perk krijgt een geheel nieuwe beplanting van rozen gecombineerd met bijvoorbeeld floxen en asters. De rozen zijn geselecteerd op kleur, geur en vooral hun robuustheid. Ze kunnen allemaal wat schaduw verdragen.

blank

Onderhoud: wieden rond de planten en struiken en het bankje, de rozen deadheaden en snoeien, de klimop in toom houden, het schelpenpad wieden en de rand netjes houden.

3. Wilgenlaan

Langs de Wilgenlaan staan wilgen, een belangrijke stuifmeel- en nectarbron voor bijen. De grote en hoge treurwilgen laten hun twijgengordijnen bijna in het water hangen.Er zijn nieuwe knotwilgjes bij geplant. De knotwilgen worden elk jaar om en om gesnoeid.

blank

 Hier worden de grasstroken langs de brede dwarssloot regelmatig gemaaid. Op de hoek bij de Prunuslaan ligt een perk met een kustsequoia (Sequoia sempervirens), de enige op het complex! Verder staan er wat struiken en vaste planten. Dit perk verfraait het einde van de Wilgenlaan.

Hier bestaat het onderhoud, dat door Yvon en Johan gedaan wordt, vooral uit het snoeien van de de struiken, zodat deze mooi van vorm blijven en wieden zodat de beplanting er verzorgd bijstaat.

Op het laantje tussen de kantine en de Wilgenlaan staat een indrukwekkende Rododendronwand naast een enorme zomereik en een rijtje hortensia’s. Ook die maken deel uit van de algemene beplanting van deze laan.

De zijingangen naar IJskelder en Park16Hoven horen ook bij het algemene groen van de Wilgenlaan en worden onderhouden, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde.
Aan de IJskelderzijde is aan de binnenzijde de aanleg geïnspireerd op een zogenoemde boerentuin met hortensia, vrouwenmantel en herfstasters. Naast de nieuwe hoge hekken bij de zijingangen zijn aan beide zijden klimrozen, berberis en vuurdoorn geplant om het over de hekken klimmen te ontmoedigen.

De beplanting aan de buitenzijde van de Park16Hoven entree wordt nog deels herzien, ook vanwege het immer oprukkende riet.

Onderhoud: gras maaien, bomen en struiken knotten en snoeien, riet snijden, wieden tussen de struiken en vaste planten, pad vegen. Een paar keer per jaar worden de banken, hekken en bruggen gepoetst en de vuilnisbakken geleegd.

4. Tuin van de onbekende tuinier

Zo noemen we het schaduwrijke perkje langs de inham aan de Wilgenlaan. Het pleintje is geplaveid met hardgebakken klinkers. Op dit pleintje staat een kogelacacia en rondom het pleintje staan diverse struiken die in het voorjaar opvallend bloeien en een rijtje laurierkers zorgt voor een groene achtergrond. Er zijn veel bodembedekkers geplant, zodat er minder gewied hoeft te worden en de tuin het hele jaar groen oogt. Hier staan vaste planten als ooievaarsbek, schildersverdriet, lievevrouwebedstro, waldsteinia, en narcissen in het voorjaar. Deze tuin biedt een rustige aanblik met mooie vormen.
Onderhoud: snoeien hagen en struiken, pleintje en perk onkruidvrij houden.

blank

Kantinetuinen

Het groen rondom de kantine is ook onderdeel van de gezamenlijke tuinen. Er zijn verschillende sferen en beplantingen te vinden in de Pleintuin, Voortuin en Kruidentuin.

5. Pleintuin

Achter de kantine, rond het plein, is de beplanting vooral praktisch. De hagen (haagbeuk, beuken en liguster) vormen een afscheiding naar de omliggende tuinen en beschutten het grote terras en podium tegen de wind. Om het plein wat vrolijker te maken staan er bakken met seizoensbeplanting van bollen en perkplanten. In de hoek bij de kantine, bij de rode beuk, is sinds kort een piepklein kruidentuintje voor gebruik in de keuken.

Onder de bomen bij de uitgang van het plein heerst diepe schaduw. Hier groeien vooral heesters en bomen, zoals de taxus, vaste planten en er zijn bollen geplant voor een mooi voorjaarsbeeld.

Op een paar plekken zijn rozen geplant, o.a. Rosa hugonis bij de petanquebaan. In het voorjaar word je begroet door een gele geurende wolk, en blauwe verwilderde hyacinten.

blank
blank

Naast de kantine liggen twee stroken, aan weerszijden van het pad. Voorheen zorgden Jan en Bep (tuin 178) hier voor kleurrijke beplanting. Deze perken vallen sinds 2017 in het onderhoud van de tuinbeurten.

6. Kruidentuin

Langs de kantine ligt nu een border met eetbare planten: de Kruidentuin. De soorten die van zon houden doen het hier goed.
Er tegenover ligt, naast tuin 178, een strook met struiken en sierplanten. Dit deel is nog in aanleg.

Onderhoud van het pleingroen: snoeien van bomen en struiken, hagen knippen, perken schoffelen en wieden, de sloot plantvrij houden, de nieuwe aanplant verzorgen en het plein onkruidvrij en aan kant houden. De Kruidentuin (de kleine en de eetbare plantentuin), vergen de komende jaren wat meer aandacht, zoals zaaien, aanplanten, wieden, knippen.

7. Voortuin

blank

Aan de voorzijde van de kantine, aan de Vroegoplaan, is vijf jaar geleden de Voortuin aangelegd met stevige vaste planten. De voortuin is een kleurrijke hoge border met accenten die door de seizoenen steeds veranderen, omdat er telkens andere planten in bloei staan. Hier staan onder meer herfstanemoon, helianthus, sedum, monnikskap, herfstasters, phlomis, crocosmia, rozen en voorjaarsbollen. Het is ook een voorbeeldtuin van planten die je kunt toepassen in je eigen tuin. Als omlijsting staan hier drie leilindes.

Onderhoud: soms wieden, vegen, de uitgebloeide bloemen en lelijk blad verwijderen, de hoge planten in de bloeitijd ondersteunen en in de winter de leilindes weer strak in vorm snoeien.

8. Speeltuin

De speeltuin is vooral een gebruikstuin voor de kinderen van VTV Blijdorp. De tuin bestaat uit een grasveld en randen met vaste planten, heggen en wat struiken, en een zanderig stuk waar je niet bang hoeft te zijn uit de schommels te vallen. Een onlangs geplante jonge walnotenboom kan over een paar jaar als klimboom dienen. Op verzoek van de kinderen mogen er geen honden komen.

blank

Onderhoud: opruimen, planten uit het zand schoffelen en harken, heggen knippen, struiken snoeien, gras maaien.

Zonnelaan tuinen

Aan de Zonnelaan zijn 10 jaar geleden bij de herinrichting aan de zuidkant van ons complex drie nieuwe tuinen gekomen. Eén ervan, de voormalige Kruidentuin, is bij de naastgelegen tuin gevoegd.
Op de Zonnelaan wordt de slootkant om de paar maanden gemaaid en afgeharkt. Riet en Grote lisdodde wordt regelmatig verwijderd om de doorstroming bij de duikers van de sloten op het complex vrij te houden. Voor een mooi voorjaarsbeeld zijn in deze slootkant narcissen, krokusjes en sneeuwklokjes aangeplant.

9. Vlindertuin

De één-na-grootste gezamenlijke tuin is de Vlindertuin. Hier vind je het bijenhotel, een ruig grasveldje, een puinheuveltje, bosjes en vasteplantenborders met natuurlijk veel bloemen en struiken waar vlinders en bijen dol op zijn. Bij de aanplant is er vooral op gelet dat hier het hele jaar nectar en stuifmeel voor deze onmisbare insecten te vinden is. Er staan waardplanten waar vlinders hun eieren op kunnen afzetten. Ook vogels vinden hier veel van hun gading: voedsel, schuil- en nestelplekken.

In winter 2018-2019 zullen er 2 bijenvolken worden geplaatst achter in de Vlindertuin.

In de eerste paar jaar was er veel onderhoud nodig om de tuin tot bloei te laten komen. Nu de de planten volwassen zijn, groeit de tuin op eigen kracht. Er wordt voornamelijk gewied. Heermoes, haagwinde en zegge zijn er lastige onkruiden.

blank

Onderhoud: snoeien, wieden, paadjes schoffelen, harken en waar mogelijk branden, planten knippen en deadheaden, heggen knippen, grasveldje maaien, op het puinheuveltje open plekken laten voor bodeminsecten, onderhoud pergola’s, afsteken van te veel aangroei en soms bijplanten/zaaien.

10. Fruittuin

Ook de vruchten uit de Fruittuin zijn voor ons allen. In deze tuin staan twee wilde appelbomen, een kers, een peer, een pruim en drie soorten bessenstruiken. Nu de fruitboompjes groter worden, krijgt deze tuin steeds meer karakter. De slootkant is begroeid met bodembedekkende planten en langs de randen van deze tuin staan diverse bomen en heesters. Als je even door de knieën gaat, vind je als bodembedekker van mei tot oktober diverse smakelijke aardbeitjes.

blank

Onderhoud: gras maaien, wieden, schelpenpad schoffelen, bomen en struiken snoeien, heg knippen, uitlopers verwijderen en fruitbomen snoeien.

11. Grijze Beemd

De Grijze Beemd en het Milieupark zijn aangelegd bij de herinrichting van de polder. Vanwege behoud van de dijk is er een grotere waterberging aangelegd en is een aantal tuinen opgeheven.
Op het voorplein is naast de de parkeerruimte veel groen te vinden in de borders.

Bestrating

In het ontwerp van de bestrating van het plein zijn naast dichte ook open stenen toegepast. Hierdoor heeft het plein een meanderend patroon, dat wordt benadrukt door het ingezaaide gras. Een groene, waterdoorlatende, landelijke beemd, die er, ook of vooral, als er geen voertuigen staan, aantrekkelijk uitziet.

Onderhoud: Het plein wordt in het groeiseizoen af en toe gemaaid, vooral om te zorgen dat het gras blijft groeien.

Entreehek

Bij de nieuwe hekken zijn aan binnen- en buitenzijde zowel mooie als robuuste en stekelige struiken geplant. Dit laatste om ongenode gasten te verhinderen over de hekken te klimmen. Riet is hier een lastige, opdringerige plant. Het onderhoud is snoeien, knippen en wieden.

Border Bushalte

Bij de entree vind je rechts een grote border met verschillende plantensoorten die vele van ons wel kennen uit onze eigen tuin. Er staan o.a. vlinderstruiken, vrouwenmantel, ooievaarsbek, acanthus, siergrassen, maagdenpalm, herfstanemonen en zomerbloeiende allium. De beplanting is mooi dichtgegroeid en daardoor is er steeds minder werk aan deze tuin. Afgelopen jaar is het ontwerp van het bushokje aangepast. Er is een passiebloem geplaatst die het bushokje gaat beklimmen.

Border Milieupark

Aan de linkerzijde ligt een border met hoge grassen en in het voorjaar veel bolgewassen. Deze tuin is geïnspireerd op de tuinen van Piet Oudolf. Het heeft een blokbeplanting van vaste planten die tegen een stootje kunnen, die mooi bij elkaar passen en het hele jaar de border een andere aanblik geven. De bloemkleur is blauw en wit. De beplanting heeft weinig onderhoud nodig. Uitgebloeide planten worden in de zomer afgeknipt om nog een keer te bloeien. Nog niet alle planten zijn volgroeid en soms sneuvelen er ook een paar. Dat geeft hier en daar kale plekken. Onkruidpioniers vinden er snel een gaatje, er moet dus zorgvuldig gewied worden. Af en toe worden soorten vervangen of opnieuw aangeplant.

Bij de milieuparkhekken zijn blauwe regens geplant. Dit blauwgroene gordijn wordt in de toekomst regelmatig gesnoeid.

Onderhoud: wieden, jonge planten water geven, bijknippen in voorjaar en zomer, nieuwe planten aanplanten.

Steenkorven

Achter de steenkorven en het milieupark is een dichte en lage begroeiing aangelegd van planten die zich langs de slootrand thuis voelen, de bodem goed bedekken en dus weinig onderhoud nodig hebben. Het zijn Kleine maagdenpalm, Waldsteinia, Kruipend zenegroen en Grootbloemige smeerwortel. Daarbij zijn clematissen geplant die de hekken gaan bedekken. Zo krijgen de bewoners van de huisjes erachter een groene wand om op uit te kijken.

Onderhoud: onkruid weghalen, clematis opbinden.

Rondom de parkeerplaatsen en tussen de korven staan meidoorn en sleedoorn die in het landschap thuishoren en een goede dichte begroeiing geven. Ze vormen al een mooie haag. 

blank

Onderhoud: wieden en snoeien.

In alle Grijze Beemdborders zijn voorjaarsbollen geplant voor een vrolijke, stuifmeelrijke start van het tuinseizoen. Bollen laat je vooral met rust.

blank

Compost

Het groenafval uit de algemene perken en uit de tuinen van de leden wordt verzameld in de compostbakken in het milieupark. Het groenafval ligt hier 1 tot 2 jaar te composteren.

Onderhoud: de composthopen krijgen water tijdens de openstelling van het milieupark en worden 1 keer per jaar omgezet door een kraanmachinist. De goten worden daarna weer schoongeschept. Elk najaar wordt de meest rijpe compost (en mest bij de rozen) verspreid in alle perken.
Hierdoor zorgen we dat de bodemstructuur verbetert, de planten een dosis mineralen krijgen en beter tegen droogte bestand zijn en verminderen we de hoeveelheid groenafval en besparen we ook nog kosten.