Tijdens werkbeurten leer je ze van binnenuit kennen. Op andere momenten loop je erlangs, geniet je van het diverse groen en alle bloemen en geuren. De tuin van iedereen, de gezamenlijke en algemene tuinen, hoe zijn ze ontstaan en wat wil de vereniging ermee?

In totaal zijn er 12 tuinen die door de vereniging worden beheerd. Al die tuinen hebben een eigen karakter, door hun ligging en geschiedenis. De tuinen reflecteren ook de diverse ideeën van de leden over tuinen en tuinieren, van zwarte aarde, perkbeplanting tot hoge blokbeplanting met grassen, losse natuurlijke tuinen en schaduwtuinen met bodembedekkers.

De tuinen laten ook zien welke planten gedijen in een specifieke omgeving (biotoop). Er zijn drassige stukken, slootkanten, zonnige zijdes, schaduwplekken, noem maar op. Elke tuin of perk kent zijn eigen onderhoud. Gezamenlijk vormen ze een prachtige diversiteit voor mens en dier. De een moet wekelijks gewied en bijgehouden worden, de ander slechts om de maand. Welke tuinen zijn er eigenlijk en hoeveel moet er aan gebeuren?

  1. De Bostuin

Achterin het complex vind je de Boslaan met de Bostuin. Dit is in oppervlakte de grootste algemene tuin. Deze bosrand met bomen en struiken is vooral beplant met stinzenplanten en bodembedekkers en heeft een natuurlijke begroeiing. Er is veel plaats voor vogels, insecten en kleine dieren (egels, torren, rupsen). De Bostuin, die enige tijd geleden nog Vlindertuin heette, is begin jaren 90 aangelegd. Het is een verstilde rustige plek met veel schaduw en een lang slingerpad van houtsnippers waar je al mijmerend langs de noordkant van de VTV kunt slenteren. Zittend aan het water zie je misschien de IJsvogel voorbij schieten. In de schemering jagen vleermuizen op insecten. ‘s Nachts hoor je de Ransuil(kuikens).

Onderhoud: in de beginjaren kostte de Bostuin veel onderhoud. Dat wordt nu steeds minder omdat de tuin volgroeid is geraakt. Nu is het vooral zaak de tuin niet te laten overgroeien, dus paden wieden, struiken snoeien en overhangende takken inkorten.

bostuin 2 VTV Blijdorp

  1. Prunusperk

De Prunuslaan maakt in het midden een flauwe bocht, daar ligt het Prunusperk. Er is halve dagen zon en er staan een paar berken, diverse struiken en een knotcatalpa. Het is de bedoeling dat dit perk een nieuwe beplanting van rozenstruiken krijgt. Zodra de financiën het toelaten worden de eerste rozen gekocht. Deze rozen zijn uitgezocht op kleur, geur en vooral hun robuustheid. Ze kunnen allemaal wat schaduw verdragen.

Onderhoud: wieden rond de planten die er nu staan, perk netjes houden.

De nieuwe rozentuin zal in het begin wat meer onderhoud vereisen.

VTV Blijdorp

  1. Wilgenlaantuinen

Hier gaat het vooral om de stroken langs de brede sloten die gemaaid moeten worden. Uit de sloten wordt regelmatig het kroos verwijderd. Op de hoek bij de Prunuslaan ligt een perk met een moerascypres en vooral struiken dat het einde van de Wilgenlaan verfraait.

Hier is het onderhoud (dat door Yvon en Johan gedaan wordt) vooral: zorgen dat de struiken mooi van vorm blijven (snoei) en ervoor zorgen dat de beplanting er verzorgd bijstaat.

De zijingangen (IJskelder en Zestienhovensepark) horen ook bij het algemene groen en moeten onderhouden worden. Aan de IJskelderzijde is de aanleg geïnspireerd op een zogenoemde boerentuin met hortensia, vrouwenmantel en aster.

De wilgen, een belangrijke bron voor de bij, worden elk jaar om en om gesnoeid. Een aantal van de wilgen is vorig jaar geplant. Als de hekken zijn geïnstalleerd krijgen de zijentrees een nieuwe beplanting. Op het laantje tussen de kantine en de Wilgenlaan staat een grote ‘wand’ van Rododendron en een enorme eikenboom, ook die horen bij de algemene beplanting.

VTV Blijdorp

  1. Tuin van de onbekende tuinier

Zo noemen we het stuk achter de kantine aan een inham van de Wilgenlaan. Rondom het bankje staat buxus in mooie ronde vormen, tuingeranium en schildersverdriet. Het pleintje is geplaveid met hardgebakken klinkers. Deze tuin biedt een rustige aanblik en heeft mooie vormen. Twee jaar geleden is deze tuin deels heraangelegd. Er zijn veel bodembedekkers geplant zodat er minder gewied hoeft te worden en de tuin het hele jaar groen oogt.

Onderhoud: snoeien hagen en struiken, pleintje en lage begroeiing van onkruid vrijhouden.

VTV Blijdorp

Kantinetuinen

Het groen rondom de kantine is ook onderdeel van de gezamenlijke tuinen.

Er zijn verschillende sferen en beplantingen te vinden.

  1. Pleintuin

Achter de kantine, rond het plein, is de beplanting vooral praktisch. De hagen vormen een afscheiding naar de omliggende tuinen en beschutten het grote terras tegen wind. Om het plein wat vrolijker te maken staan er losse bakken met seizoensbeplanting van bollen, perkplanten en winterbloeiende struikjes. Volgend jaar staan hier ook kruiden voor in de thee.

Onder de bomen bij de uitgang van het plein is veel diepe schaduw, daar groeien aan klein aantal soorten, vooral heesters. Onlangs is er zenegroen (Ajuga) geplant dat mettertijd een mooi paarsgroen tapijt moet gaan vormen. Zo wordt dit perk mooier en makkelijker te onderhouden.

Vorig jaar zijn er twee rozen (Rosa Hugonis) geplant bij de fietsenstalling. Over een tijd word je in het voorjaar begroet door een gele geurende wolk.

Onderhoud van het pleingroen: snoeien bomen en struiken, schoffelen, nieuwe aanplant verzorgen op kale stukken en het plein aan kant houden.

  1. Vermeulentuin

Naast de kantine zijn de perken aangeplant met seizoensbeplanting gecombineerd met vaste planten en kleine heesters. Jan en Bep werken er hard aan om deze planten zo mooi mogelijk uit te doen komen. In het voorjaar staan er narcissen en tulpen, in de zomer begonia’s, gazania’s en pelargoniums (geraniums). In het najaar triomferen de petunia’s. ’s Winters worden alle uitgebloeide planten netjes opgeruimd.

Onderhoud: intensief. Telkens veranderende (perk)beplanting. Onkruidvrij houden.

VTV Blijdorp VTV Blijdorp

  1. Voortuin

Aan de voorzijde van de kantine (Vroegoplaan) is twee jaar geleden een nieuwe tuin aangelegd met stevige vaste planten. Hier staan onder meer herfstanemoon, helianthus, sedum, monnikskap, primula, aster, rozen, voorjaarsbollen en buxus. De voortuin is een kleurrijke hoge border met accenten die door de seizoenen steeds veranderen omdat er telkens andere planten in bloei staan. Het is ook een voorbeeldtuin van planten die je kunt toepassen in je eigen tuin.

Onderhoud: relatief weinig, vooral regelmatig wieden, de uitgebloeide bloemen en lelijk blad verwijderen en hoge planten in de bloeitijd ondersteunen.

VTV Blijdorp

  1. Speeltuin

De speeltuin is vooral een gebruikstuin voor de kinderen van VTV Blijdorp. De tuin bestaat uit een groen gedeelte met grasveld en randen met vaste planten en wat struiken, en een zanderig stuk waar je niet bang hoeft te zijn uit het klimtouw te vallen. Vandaar dat er ook geen honden mogen komen. Binnenkort wordt er een berk en spirea geplant om wat afwisseling in het groen te scheppen.

Onderhoud: Opruimen, planten uit het zand verwijderen, heggen knippen en grasmaaien.

VTV Blijdorp speeltuin

Zonnelaantuinen

Aan de Zonnelaan zijn vier jaar geleden drie nieuwe tuinen gekomen. Van de Zonnelaan zelf moeten de slootkanten om de paar maanden worden gemaaid en afgeharkt en zijn er voor een mooi voorjaarsbeeld narcissen, krokusjes en sneeuwklokjes aangeplant.

  1. Vlindertuin

De één-na-grootste gezamenlijke tuin is de Vlindertuin. Hier vind je het bijenhotel, een grasveldje, rotsplantenwand en natuurlijk veel bloemen en struiken waar vlinders en bijen dol op zijn. Bij de aanplant is er vooral op gelet dat hier het hele jaar nectar voor deze insecten te vinden is. Ook staan er waardplanten waar zij hun eieren op kunnen afzetten.

In de eerste jaren na de aanleg was er veel onderhoud nodig om de tuin tot bloei te laten komen. Nu de vlindertuin is aangeslagen en de planten volwassen zijn, groeit de tuin meer op eigen kracht. Het onderhoud neemt af, er moet voornamelijk gewied worden (heermoes is er een lastig onkruid). Als de brugaanleg is voltooid, hopen we een paar bijenvolken te huisvesten in de Vlindertuin.

VTV Blijdorp VTV Blijdorp

  1. Kruidentuin

In een wigvormig stukje grond werd een kruidentuin aangelegd. De kruiden zijn meerjarig. Er staat o.a. wilde marjolein (oregano), bieslook, dropplant, verbena, lavendel en peterselie. De kruiden mogen door iedereen gebruikt worden! Als je wat nodig hebt, haal dan wat topjes van een plant: dan groeit deze des te bossiger verder.

VTV Blijdorp VTV Blijdorp

  1. Fruittuin

Ook de vruchten uit de fruittuin zijn voor ons allen. In deze tuin staan twee wilde appelbomen, een kers, een peer en een pruim. Als je even door de knieën gaat, vind je als bodembedekker van mei tot oktober diverse smakelijke aardbeitjes. Nu de boompjes groter worden krijgt deze tuin steeds meer karakter.

Onderhoud: gras maaien, uitlopers verwijderen, struiken bijhouden en fruitbomen snoeien.

VTV Blijdorp VTV Blijdorp

  1.  Grijze Beemd

Op het voorplein is naast al die grijze stenen (en zelfs ertussen) veel groen te vinden.

Bij de entree vind je rechts een grote border met verschillende plantensoorten die vele van ons wel kennen uit onze eigen tuin. De beplanting is mooi dichtgegroeid en daardoor is er steeds minder werk aan deze tuin. Er staan o.a. vlinderstruiken, vrouwenmantel, iberis, salvia, maagdenpalm, herfstanemonen en zomerbloeiende allium.

Links vind je een wildere border met hoge grassen en in het voorjaar veel bolgewassen. Deze tuin is geïnspireerd op de tuinen van Piet Oudolf. Het heeft een blokbeplanting van planten die tegen een stootje kunnen, die mooi bij elkaar passen en het hele jaar de border eigen aanblik geven. De bloemkleur is blauw. De planten die er staan hebben weinig onderhoud nodig. Uitgebloeide planten worden in de zomer geknipt om nog een keer te bloeien. De border is slechts voor de helft gereed. Pas als de brug klaar is kan de andere helft worden aangelegd. Omdat de planten voor dat stuk nu tijdelijk in het eerste stuk staan, lijkt de border erg vol en zijn de grassen eigenlijk te hoog gegroeid. Bij aanleg van het tweede stuk komt dat hopelijk wat meer in evenwicht. Het onderhoud is nu vooral: onkruid wieden en af en toe wat uitgebloeide planten wegknippen.

Achter de steenkorven en achter het milieupark is een dichte en lage begroeiing aangelegd van planten die zich langs een slootrand goed thuis voelen, de bodem goed bedekken en dus weinig onderhoud nodig hebben. Het zijn Gewoon longkruid, Kleine maagdenpalm, Waldsteinia, Kruipend zenegroen en Grootbloemige smeerwortel. Daarbij zijn clematissen geplant die de hekken moeten gaan bedekken. Zo krijgen de bewoners van de huisjes erachter een groene wand om op uit te kijken. De clematissen aan de kant van het milieupark doen het al heel goed, hopelijk slaan de anderen ook nog aan.

Onderhoud: onkruid weghalen, clematis opbinden.

Rondom de parkeerplaatsen en tussen de korven staan meidoorn en sleedoorn die in het landschap thuishoren en een goede dichte begroeiing geven. Ze worden al steeds groter maar het duurt nog even totdat ze een mooie haag vormen. Onderhoud: wieden en snoeien.

Om de open stenen een robuustere bestrating te laten worden, is er gras ingezaaid dat stevigheid gaat geven. Het plein worden in het groeiseizoen bemaaid.

In alle stroken en stukken aan de Grijze Beemd zijn voorjaarsbollen geplant voor een vrolijke start van het tuinseizoen.

VTV Blijdorp   VTV Blijdorp   VTV Blijdorp VTV Blijdorp

De tuincommissie, Margo, tuin 27