Gluren bij de daktuinburen: Daktuinen Erasmus MC

In deze gluren, gluren we weer hogerop: de daktuinen in het nieuwe groene ziekenhuis Erasmus MC. Het ziekenhuis ontving al de Dakheld en de Rooftop Award hiervoor. Ook won het gehele gebouw in 2018 de Rotterdam Architectuurprijs. Dat belooft wat.

Het is even zoeken in het grote ruime gebouw. Op de 8e verdieping moeten de twee nieuwe daktuinen zijn, maar met zoveel liften en gangen lukt het ons niet in een keer de goede weg te vinden.

Eenmaal aangekomen is het een verademing: een mooi aangelegde boomgaard met fruitbomen op kleine heuvels met gras. Het schijnen appel- en perenbomen te zijn en het ‘gras’ bestaat als je goed kijkt uit allerlei plantjes. Alleen aan de verpleging in witte kleding is hier te merken dat je in een ziekenhuis bent. Dat geldt trouwens voor het hele gebouw. In de daktuin zijn beschutte plekjes met bankjes en de tuin is ook voor bedlegerige patiënten toegankelijk. En wat een mooi Rotterdams uitzicht! Een van de prijzen voor de daktuin was een bijenhotel, maar die zien we hier niet staan.

Op dezelfde verdieping zien we de tweede daktuin liggen. Ondanks allerlei omwegen komen we er niet in. Bij een van de recepties vertellen ze dat deze tuin voor ons niet open is.

Aan het groen is in het hele ziekenhuis veel aandacht besteed. In het gebouw is een ruime atria, een binnentuin om te recreëren en zijn er overal grote bakken met planten en zitjes geplaatst. Het ontwerp van het groen is van landschapsarchitect Juurlink(+) Geluk. Leidend in het ontwerp van het ziekenhuis door EGM Architecten was het creëren van een Healing Environment: een prettige, gezonde en veilige omgeving voor patiënt, bezoeker en medewerker. Naast het vele groen heeft het sfeervolle gebouw hoge plafonds, veel daglicht en prachtige kunstobjecten.

Inge en Hennie

www.rotterdamarchitectuurprijs.nl

www.rooftoprevolution.nl