Voor de eerste keer dit tuinjaar gingen wij, het Gluren-duo, weer op pad. We bezochten dit keer de Heemtuin van het Kralingse Bos. Het is nog vroeg in het jaar en we zijn benieuwd of we al wat in bloei zien staan.

Onbekende tuin

Je zou er zo voorbijlopen en weinig mensen kennen het bestaan van deze tuin in het Kralingse bos. Als je het Langepad langs het strandbad volgt, ligt de tuin net voorbij de witte gebouwtjes aan de noordwestoever van het bos. Aan de rechterkant staat het naambord en er is ook een plek met rekken gemaakt van boomstammen om je fiets neer te zetten. De Heemtuin kan met een hek worden afgesloten. De tuin ligt voor een deel op eilandjes. Een pad gemaakt van vlonders leidt door het Elzenmoeras, vochtig grasland en een stukje ook over het water van de Kralingse plas. Op enkele bankjes kan je rustig genieten van het leven op het water

Wat is er te zien

De Heemtuin is eigenlijk meer een wilde plantentuin. Nu heeft het een veenmoeras met veel planten die een rol spelen bij verlanding zoals waterscheerling en Gele lis. Langs de oevers van de Kralingse plas staan riet, Kleine lisdodde en Grote ezelskop. Er zijn vakken met nat en droog grasland, een kruidenrijke ruigte en een struweel met veel besdragende struiken. In het oude en jonge bos staan eiken, essen en elzen. Klimop en kamperfoelie groeien ertussen. Onder de bomen staan onder meer varens, de Kleine maagdenpalmen en stinsenplanten. Aan de noordkant van een dijkje is een met klei verharde helling waarop planten als Agrimonie en Kraailook groeien.

Als wij de tuin bezoeken heeft het nog een winters karakter. Wel komen de bloemen van het Groot Hoefblad al boven. Ook zien we wat Klein Hoefblad en de Kleine Maagdenpalm in bloei staan, evenals sneeuwklokjes, schattige lenteklokjes en Scilla’s.

blank

‍Het ontstaan van de Heemtuin

In 1969 is men begonnen met de aanleg van de Heemtuin. Met de groei van elzen, wilgen, brandnetels en andere wilde planten vormde het eigenlijk al een soort heemtuin. Een wilde planten commissie werd opgericht en die begon met het maken van een inventarisatie van de plantengroei in de Rotterdamse regio. De Krimpenerwaard werd afgestroopt om voorbeelden van de beplanting te verzamelen. Bij de inventarisatie van 1971 telde de tuin 317 soorten. Niet alle aangeplante soorten sloegen aan omdat te weinig rekening was gehouden met de gewenste standplaatsfactoren. Nu is het meer een wilde plantentuin omdat er in de loop van de jaren steeds meer plantensoorten bij kwamen die niet in de Heemtuin thuishoorden.

blank

Tot slot

Ook aan dieren is gedacht: voor de vogels zijn er nestkastjes opgehangen en voor amfibieën is een poel aangelegd. Achter de Heemtuin liggen tussen hoge rietstengels vistrappen. Dit is de kraamkamer voor jonge vissen die via de Heemtuin en de worteleilanden de Kralingse plas in zwemmen. De heemtuin wordt onderhouden door een groep vrijwilligers.

Het is een ommetje waard als je toch in het Kralingse bos bezoekt.

 

Hennie