Een bomenmuseum bestaat echt, en wel in de wijk het Wateringse Veld van Den Haag. Het is bedacht door kunstenaar herman de vries (ja met kleine letters, uit respect voor de natuur). Een door hem samengestelde lijst met 200 bomensoorten was de leidraad. 

Het leuke is dat hij juist niet gekozen heeft voor de gangbare boomsoorten, maar bomen waar je het bestaan niet van weet zoals bijvoorbeeld de Japanse appel of de Kaukasische peer. Elke straat heeft zijn eigen boomsoort en hardstenen tegels met naam en vormvast het blad vertellen welke boom het is. Nog mooier zou zijn als de straatnaam ook de naam van de boom zou dragen. Maar zo ver gaat het niet. Bovendien is het jammer dat algemene informatie over het museum in de wijk ontbreekt.

We spreken een bewoner aan over het bomenmuseum. Hij is niet blij met de boomsoort in zijn straat. De vallende besjes zijn veel te gevaarlijk voor de fietsers, tja. De postbode die zelf in een ander deel van de wijk woont, is enthousiaster. Hij vertelt hoe lekker het ruikt als de bomen in die straat in bloei staan. Volgens het bordje is het de robinia ‘bessoniana’.

blank

Een aantal boomsoorten hebben het niet gered of staan er wat zielig bij. De Volkskrant schreef hier een aantal jaar geleden over. De Wolappel zou het niet hebben gered. Maar misschien zijn ze vervangen, want deze bomen staan er prachtig bij…

Wij vonden het project erg geslaagd.

Hennie en Inge

blank