De plant komt algemeen voor op voedselrijke, vochtige grond. Staat vaak in natte ruige bermen en slootkanten. Een nuttige plant voor bijen, hommels en vlinders, want bevat veel nectar en stuifmeel.

De plant groeit in het voorjaar snel omhoog uit de rozetten. Wordt ongeveer 1,5 meter hoog. Bloeit in de zomer met rozerode bloempjes. Maakt daarna veel zaden met pluis die door de wind verspreid worden. Het is beslist een mooie en nuttige plant voor in de ruige natuur, maar kan in tuinen een probleem worden. De plant maakt forse wortelstokken die snel naar alle kanten uitgroeien en waaruit dan weer nieuwe planten opschieten. Zo wordt er snel een dichte, moeilijk te verwijderen plantenmassa gevormd, die andere planten verdringen. Een enkele plant in je tuin handhaven kan best mooi zijn, maar hou ze in de gaten. Wat goed helpt is om in het voorjaar de rozetten uit te trekken. Als je die eenmaal kent, zijn ze niet te missen.

Er zijn meer soorten wilgenroosjes, waarvan sommige soorten ook in onze tuinen als onkruid voorkomen. Die zijn veel kleiner, maar de rozetten lijken op elkaar, dus wieden maar…

Foto door Herbert Grambihler op Unsplash