Dit is een onkruidje dat in elke tuin wel voorkomt, soms massaal. Het kan het hele jaar door opschieten uit zaad en bloeit dan al na korte tijd. Dat kan al in het vroege voorjaar tot in de herfst/winter.

Omdat het een eenjarig plantje is, verdwijnt het ook weer. Maar pas nadat het zaad rijp is (en dat is een kwestie van enkele weken) en rijkelijk in het rond is gesprongen. En dat veroorzaakt dus de snelle groei en bloei.

Het wordt maar enkele centimeters tot maximaal 30 cm hoog. De bloempjes zijn heel klein en wit.

De leuke, beetje veervormige rozetjes die uit het zaad opschieten zijn klein, maar als je er oog voor krijgt, zie je het overal opkomen in het voorjaar of zachte winter. Vooral op kale stukjes grond en nog voordat ander onkruid opkomt. Op zich dus goed te zien en heel makkelijk uit te trekken. Bij een beetje handhaven heb je er verder geen last van.

In plaats van op de composthoop te gooien kun je het eten. De hele plant is eetbaar.

Het plantje is een soort vergeten wintergroente met veel vitaminen en smaakt peperig, vergelijkbaar met sterrenkers of tuinkers. Het kan gegeten worden als broodbeleg, in salades en in stamppot. Je zou er ook een veldje van kunnen laten groeien…

 

Foto van Raskbak.