Ontmoet Bri, één van de medewerkers van de winkelploeg.
Ze vertelt over haar tuin, de winkel en haar liefde voor kunst.
Op de meteorologisch eerste voorjaarsdag van 2025 komt Bri naar de kantine voor een interview. Ze heeft van 2014 tot 2019 haar sporen verdiend als penningmeester van de vereniging en zit nu in de winkelcommissie.
Waarom een tuin bij VTV Blijdorp?
Ton (huidige penningmeester) en ik woonden op een bovenhuis. We wilden naar buiten kunnen en besloten 15 jaar geleden een volkstuin te nemen. We bezochten verschillende parken. Dit park was het laatste in de rij en het beviel ons meteen. Het zag er mooi en verzorgd uit. Na een half jaar op de wachtlijst konden we tuin 102 nemen. Er stonden veel coniferen in, de grond was verzuurd en verarmd, dus er was wel wat te doen. Het echte tuinwerk doe ik, Ton doet de heg en het gras. We genieten ervan om op de tuin te vertoeven. Het is ons groene rustpunt. Tegelijk vinden we het leuk om met andere tuinders actief te zijn.
Hoe kun je jullie tuin typeren?
Ik laat planten zoveel mogelijk hun gang gaan en wil ook steeds meer inheemse en wilde rassen in mijn tuin. Er staan twee grote sequoia’s, er is daardoor niet genoeg zon voor groenteteelt. Maar ik verbouw ook liever geen groente i.v.m. de uitstoot van het vliegveld. Wel heb ik een kas waarin ik tomaten kweek. Verder heb ik wat fruitbomen en potten met kruiden.
Hoe was het om penningmeester te zijn?
Het was veel werk, maar ik heb iets met cijfers en getallen en werkte jarenlang op financieel-administratief gebied. Later ben ik bijgeschoold in de IT en die kant opgegaan. Ik gaf er ook les in. Als penningmeester heb je allerlei taken: het bijhouden van kosten en baten, jaarnota’s berekenen, geschillen oplossen, contact met instanties onderhouden, bestuurslid en aanspreekpunt zijn, etc. Voor de intrede van pinbetalingen moest iedere zaterdag het contante geld geteld worden en dat werd dan weer gestort bij de bank.
Wat doe je binnen de winkelcommissie?
We zijn in totaal met acht personen in de winkelploeg. Ik houd me bezig met de in- en verkoop van de artikelen in de winkel. Wij hebben vaste leveranciers, maar kijken ook waar we voordelig kunnen inkopen. We streven ernaar eco-vriendelijke artikelen tegen een redelijke prijs in het assortiment te brengen. In ieder geval hebben we geen gif meer en geen zakken met turf; wel verantwoorde boomschors, vogelvoer zonder pesticiden en bio-aarde en bio-potgrond. Verder doe ik de administratie, de controle van de kassa en de pinbetalingen. Ik houd de voorraden bij, beheer de webwinkel en ben het aanspreekpunt voor bestuur, andere commissies en tuinleden. Omdat we onze winkelservice wat gaan uitbreiden, komt er binnenkort hulp en kunnen de taken wat beter worden verdeeld.
Verder nog iets relevants of interessants?
Ik ben geïnteresseerd in kunst, steeds meer in niet-westerse kunst, vooral de Zuid-Amerikaanse. Mijn half-Surinaamse achtergrond zal hiermee te maken hebben. Ik woonde tot ik vier was in Suriname. Zelf maak ik ook werk. Onderwerpen: dieren, planten, de mystieke wereld van de Indianen. Ik doe graag mee aan de ‘Kunstig Gemaakt’ exposities op de tuin. Sinds een paar jaar maak ik geen gewoon mozaïekwerk meer, maar collages van rijstpapier dat ik zelf bedruk. (Uw redactielid herinnert zich duidelijk o.a. Bri’s mooie kleurrijke collage, een kat voorstellend, van vorig jaar.) Op de tuin zijn de 18 mozaïeken laanborden nog te zien, die heb ik gemaakt met ouderen van de vereniging. Er is nog één bord in de maak, namelijk voor de tuinwinkel.
Nu ik met pensioen ben, heb ik eindelijk tijd om dit exemplaar af te maken.
Tekst en foto: Diet van Velzen