Groeizaam weer, dus veel uitlopers

Na de regen en het warmere weer, nu in het begin van de zomer, schieten de twijgen van bomen en struiken snel uit. Als je langs de paden wandelt, zie je overal uitstekende en overhangende takken. Dat is niet de bedoeling. De paden moeten vrij zijn voor noodzakelijk vervoer, o.a. hulpdiensten. Slechtzienden moeten er ook kunnen wandelen zonder kans op een tak in het gezicht te krijgen. Als het regent, zakken alle takken een stuk door het gewicht van het water, dan loop je er ook zomaar tegenaan.

Takken moet je niet voorbij de heg laten uitschieten en er moet boven de paden een vrije doorrijhoogte zijn van 2,5 meter (zoals besloten door de ALV, zie Tuinreglement). Dit moet je als tuinder zelf bijhouden, het hele jaar door. Niet alleen ten tijde van de tuinkeuringen.

Natuurlijk snoeien zodat de struik er toch mooi uitziet, maar niet voorbij de heg komt

Veel struiken en bomen hebben mooie bloemen, vruchtjes of zaden. Het is jammer om alles in één keer af te knippen. Ook helemaal vlak scheren tot vlak achter de heg vindt niet iedereen mooi. Probeer het eens met het zogenaamd natuurlijk snoeien. Pak een te ver uitstekende tak en knip deze, met de zijtakjes die eraan zitten, af tot net vóór een zijtak(je) binnen de hegrand; zie foto’s. Doe dit met alle te ver uitstekende takken. Je zult zien dat er meestal al kortere twijgjes tussen groeien. Die laat je zitten. Zij zorgen ervoor dat je struik toch nog een groen uiterlijk heeft of snel weer zal krijgen. Deze takjes zijn over een half jaar of een jaar te lang en zijn dan aan de beurt voor terugsnoeien. Maar intussen hebben ze wel kunnen groeien en bloeien en zit je niet met een gat in je struik. Het blijft er natuurlijk en groen uitzien.
Met te laag neerhangende takken boven het pad kun je hetzelfde doen.

Probeer het eens met één struik of boom en kijk hoe die reageert na een paar maanden of een half jaar. Bevalt het, dan pak je er een volgende keer meer op die manier aan. Als je zo regelmatig wat takken weghaalt, is het niet te veel werk en ziet het er altijd goed uit.

Advies nodig?

Leden van de Groencommissie willen je best even op weg helpen. Stuur een mail aan [email protected] en stel je vraag. We laten dan zo snel mogelijk iets van ons horen.

De Groencommissie