Al zou je het niet verwachten, toch is de wintertijd een goed seizoen om stekken te maken. Vooral van struiken en bomen die houtachtig zijn en in de winter hun blad verliezen. Je maakt de stekken het beste na het vallen van het blad en op dagen dat het niet vriest of regent.

Een stek is een klein stukje tak dat je van de plant afknipt. Uit deze stek groeit vervolgens een nieuwe plant. Bij de winterstek maakt de tak eerst wondweefsel en daarna de wortels.

Het duurt wel een aantal jaren voordat het stekje tot een struik of boom is uitgegroeid, maar het is een simpele, goedkope manier om een geliefde struik of boom in je tuin te vermeerderen of verkrijgen.

Tal van bladverliezende struiken en bomen zijn geschikt zoals rode kornoelje, bessenstruiken, bruidsbloem, boerenjasmijn, sneeuwbes, kamperfoelie, sommige rozenstruiken en klimrozen, vlinderstruik, vijg en zelfs de moerbei. Stekken van wintergroene soorten worden pas aan het einde van de winter genomen.

Hoe maak je winterstekken?

  • Zoek de struik of boom die je wil vermeerderen en het blad al heeft verloren.
  • Knip een gezonde tak van ongeveer een potlood dik die in dit jaar is gevormd en knip het bovenste, zachte gedeelte weg. Te dunne takken wortelen moeilijk en gebruik die dus niet.
  • Knip de kale tak in delen. Knip onder een knoop recht af en boven een knoop schuin af. Een stek is circa 15-20 cm lang en telt 2 of 3 knopen. Van een grotere tak kun je dus meerdere stekken maken.
  • Maak een bosje van de takken van dezelfde soort met alle rechte kanten onder en de schuine kanten boven. Dit is belangrijk voor de groei van de stekjes.
  • Prik de stekken met de rechte kant voor 2/3 in een pot met potgrond of stekgrond. Druk de potgrond stevig aan en etiketteer de pot zodat je weet wat erin zit.
  • Zet de pot op een koele, vorstvrije plek weg bijvoorbeeld in de kas of schuurtje. Zorg wel dat de grond niet uitdroogt. Is het te warm, dan loopt de stek vroegtijdig uit.
  • In maart kan je de stekken uitplanten, in loop van het jaar gaat de stek wortelen en komen er nieuwe blaadjes aan. Ze hebben dan nog wel verzorging nodig in de vorm van regelmatig water geven en bescherming tegen de felle zon.

In plaats van de stekken in potten zetten, kan je ze ook inkuilen in bosjes of in regels. Steek de stekken voor 2/3 in de grond en druk de grond stevig aan. Gebruik liefst losse grond waar het water niet blijft staan of gebruik scherp zand. Ook moeten de stekken beschermd worden tegen vorst.

Door Hennie van Elderen

Op de volgende website staan lijsten met struiken en bomen:

 

Voor meer informatie:

https://www.tuinadvies.nl/artikels/struik_winterstek