Je weet het: plastic is een gigaprobleem. In Nederland gebruiken we 22 kg plastic verpakkingen per persoon per jaar. Veel van het gebruikte plastic belandt in de oceaan en binnenkort zwemt daar meer plastic dan vis. Plastic is overal, niet alleen in de zee, ook in onze tuin.
Plastic vergaat supertraag. Hergebruik van plastic is lastig. Kies voor minder plastic!

Zaaien

Timmer je eigen houten kweekkratjes, gebruik toiletrolletjes of vouw doosjes van karton (aftapen met papieren afplaktape). Vraag je kinderen de ijslollystokjes voor je te bewaren zodat je plasticvrij kan labelen.

Potgrond

Ook biopotgrond koop je in plastic zakken. Maak je eigen bijna gratis potgrond van (tuin)aarde gemengd met compost en wat zand. Dit alles is verpakkingsloos verkrijgbaar in de tuinwinkel/milieupark. Datzelfde geldt voor paardenmest.

Potten

Er zijn misschien wel 10.000 plastic potjes bij ons in omloop. Een plastic potje doet er ongeveer 400 jaar over om af te breken. Zorg daarom dat je een potje zo lang mogelijk gebruikt.
Tof als je je lege plantenpotjes bij het milieupark inlevert. Wij hergebruiken het voor de plantenmarkt of zorgen dat het elders opnieuw kan worden gebruikt. Natuurlijk kun je ook voor eigen gebruik potjes ophalen, we hebben alle maten in huis.

Gereedschap

Een houten bezem met natuurlijk vezels veegt net zo lekker als eentje van pvc. Vraag een zinken gieter voor je verjaardag.

Antiworteldoek

Eén keer gebruikt vindt je de zwarte lintjes overal in je tuin. Een dikke laag karton werkt net zo goed ookal moet je het misschien vervangen na een paar jaar.

Opbinden

Voor het leiden van je klimplanten gebruik je jute of henneptouw, in plaats van met plastic geisoleerd ijzerdraad of plastic klemmetjes. Dat laatste vinden we veelvuldig terug in onze composthoop.

Afval

We hebben gemerkt dat de vogels het afval uit de vuilnisbakken vissen en muizen gaan helemaal los door een vergeten plastic zakje voedsel. Wandel je over ons complex of in Park16Hoven en zie je afval liggen; neem het mee!

Meer plasticvrijtips horen we heel graag!

De Tuincommissie

Meer weten en doen:
https://milieufederatie.nl/nieuws/te-veel-plastic-in-tuinbouw/
https://www.rhs.org.uk/garden-inspiration/get-gardening/how-to-go-plastic-free-in-your-garden

Wil je bij producten zonder milieukeurmerk het zekere voor het onzekere nemen, kijk dan op de website of app van Beat the Microbead.

Afbeelding: Photo by Masha Kotliarenko on Unsplash