Hoog water op ons complex is een terugkerend verschijnsel. Hier wat meer achtergrond daarover.

De controle op de waterstand wordt gedaan door een gespecialiseerd bedrijf. Onlangs heeft een medewerker ons uitgelegd hoe het werkt met hoog water en het gemaal.

Aansturing via computer

Alles wordt op afstand bijgehouden en aangestuurd via een computer. Onderaan dit bericht een afbeelding van een situatie van verhoging van het waterpeil en daarna het aanslaan van de pomp en het zakken van het water. Het gemaal zit recht tegenover het milieupark in de dijk.

Sensor bij gemaal

Bij het gemaal zit een sensor die het waterpeil meet.  Als het water stijgt door regenval, dan start op een gegeven moment automatisch de pomp in het gemaal. Pas als het waterpeil -6,20 mtr NAP slaat de pomp aan. Eerder niet. Vervolgens pompt het gemaal 7 centimeter weg, tot -6,27 mtr NAP. Als dat niveau bereikt is, slaat de pomp weer af. Hij gaat pas weer aan als het waterpeil dan 7 cm gestegen is tot -6,20 mtr NAP. Ja, ons complex ligt ruim 6 meter onder de zeespiegel.

Dus mocht het water in de sloot hoog staan, ga eerst even kijken bij het waterpeil.
Staat het hoger dan -6,20 meter, bijvoorbeeld -6,18 meter, dan pas is het handig het bestuur te informeren, zodat zij aan de bel kunnen trekken bij het bedrijf. Die checken dan de pomp op afstand. Als het nog -6,21 is, dan heeft het geen zin om te bellen met het bestuur, dan moeten wij toch even wachten tot óf de pomp vanzelf aanslaat, óf tot het water hoger staat dan -6,19 (voor de zekerheid i.v.m. met mogelijke afwijking) voordat wij bellen. Onze ervaring is dat het bedrijf dat de pomp beheert, alert is op deze pomp.

Soms regent het langer en harder dan de pomp aan kan

De maximum capaciteit van de pomp is 120 m3/uur. Als het langere tijd heel hard regent, iets waar wij de laatste jaren steeds meer last van hebben, kan het dus zijn dat de pomp meer te verstouwen heeft dan hij aankan. Dan hebben wij wateroverlast. De pomp blijft dan wel gewoon pompen.

Grondwater blijft staan als grond verzadigd is

Soms raakt de grond verzadigd als het lange tijd geregend heeft en blijft het water in de tuinen staan. Dat water loopt niet direct weg naar de sloten, dat moet langzaam door de grond wegzakken. Het kan dus best zijn dat het waterpeil al op de laagste stand is, de pomp niet meer draait, maar dat er nog steeds water in de tuinen staat.

Bladeren hinderen pomp

Het gemaal zit dus in de dijk. Voor de buis zit een rooster. Met name in de herfst als er veel bladeren vallen, komen die vast te zitten voor het rooster. Door de sterke zuigkracht van de pomp komt er een plakaat van bladeren voor het rooster. Dat blokkeert het water. Voor de pomp is dat een risico, omdat het signaal ‘hoog water’ er nog steeds is, maar de pomp geen water krijgt. Dan kan hij gaan droogpompen en dat is niet bevorderlijk voor de pomp. Daarom is het belangrijk dat wij in de herfst, zeker bij regenval, het rooster goed vrij houden. Soms wel dagelijks. Met een hark trek je de bladeren en de takken op de kant. Dus mocht je veel bladeren voor het rooster zien, haal het even weg.

Sloten en duikers vrij houden

Om ervoor te zorgen dat het water in de sloten op het complex ook daadwerkelijk weggepompt kan worden, is het essentieel dat de sloten volledig vrij zijn van waterplanten (zwanenbloem is niet beschermd, geen waterlelies e.d.). Uiteraard maak je ook geen damwand of iets dergelijks, het water moet vrij kunnen stromen. Ook is controle van de duikers onder de paden regelmatig nodig, zodat het water daadwerkelijk naar de ringsloot kan stromen.

Nieuwe peilmeter

In het voorjaar van 2021 is er een nieuwe peilmeter bevestigd vlakbij het gemaal, zodat het Hoogheemraadschap nauwkeuriger de waterstand kan opnemen en vergelijken met de input in de computer.

Gemaal VTV Blijdorp

Het rooster bij het gemaal waar bladeren vast komen te zitten

Gemaal VTV Blijdorp

De verschillende ringsloten rond VTV Blijdorp (klik op afbeelding voor grotere versie)

Hoog water VTV Blijdorp

Het verschil in waterstand na een paar uur pompen is goed te zien

Hoog water VTV Blijdorp

Een voorbeeld van het verloop van de waterstand (klik op afbeelding voor grotere versie)
Hier kun je zien dat op een gegeven moment de waterstand hoger was dan -/-6.20 omdat de pomp de hoeveelheid water niet zo snel kon verwerken.