Het huisje op nr. 107, van Hans Gouwens met  Barbara Hoebeke en zoon Huib en hond Ciep, heeft voor mij persoonlijk echt iets bijzonders.

Niet vanwege het door de vereniging gebouwde nieuwe huis, in een blokvorm en degelijk gebouwd, dat Hans en Barbara kochten in april 2011. Nee, vanwege mijn eigen huisje. Klein. Wit. Plastic.  Bbrrr.  Mijn stille ongenoegen,  want ik weet echt wel dat een huisje bijzaak is….om in te schuilen bij slecht weer. Om koffie te drinken. Keukentje, badkamertje. Het gaat immers om onze heerlijke tuin met fijne vijver. Maar toch: wit EN plastic…

Dan zie ik nummer 107, in een prachtige kleur groen, van stoer hout  (van dik hout zaagt men stevige planken!). Een uitbouw aan de voorkant en een luifel opzij, een pergola , een vlonder aan de voorkant …en zodoende ook buiten luie loungeplekken te over. Het oogt groot van buiten en ook van binnen en het is toch niet meer dan 25 m2.

Van Barbara kreeg ik deze foto van het (toen) splinternieuwe huisje uit 2011;

Huisje op tuin 107 direct na de bouw in 2011.

Een simpel blok. Functioneel. Met een kale tuin. Een beetje saai zo.

Hans : “Het zakt hier. Het huisje (van Douglas pine)  is indertijd meteen hoger gezet , op beton met piepschuim blokken. Nu is het hier ook al ingeklonken. Blijf ophogen! Hier is 50 kuub opgegaan. De tuin is indertijd gestript, een boom weggehaald.

Het huis is stevig. En staat inmiddels 3x in de verf. We wilden voor ons huis een kleur die wat wegviel, zodat het niet dominant op de tuin was.”

Barbara: “De uitbouw is twee jaar later gebouwd. Voorjaar 2013.

In het begin sliepen we in de kamer, Huib in een ledikantje. Toen hij groter werd, kon dat niet meer. Samen met Jan Bechtold is de uitbouw ontworpen en gebouwd. En voorzien van stroom, stopcontacten, lichtknoppen.

Jan heeft ook direct de pergolaplek  aan de voorkant  en de grote luifel bij de ingang van het huis gebouwd. Zo werden er twee grote zitplekken gecreëerd. Jan werkt met restpartijen. De prijs is dan lager. Hij woont nu in Limburg en ook daar bouwt hij.

Hans: “Aangezien de slaapuitbouw binnen een (schuif)deur heeft, moest er wel een nooddeur komen (ingeval van brand). Jan zorgde voor een paneel, dat aan de buitenkant eruit ziet als een buitenpaneel. Het is echter een deur. Met omklapgrendel binnen. Ook bij de openslaande deuren is een omklapgrendel, zo hebben we dwarsventilatie als de deuren openstaan en niemand sluipt in. (”steeds minder mensen slapen hier….”) 

blank
Schuifdeur binnen

Barbara: “De aanbouw is geïsoleerd door Jan met hennep. Er zijn een boven- en een onderbed in gemaakt voor matrassen van ieder 200 bij 140 cm en Jan heeft de planken van het bovenbed in houders geplaatst. Zo kan het zwevende bed kan er helemaal uit en later kan daar eventueel  een klein ateliertje of werkkamertje gemaakt worden. “

blank
Voorkant

De grote luifel aan de zijkant overkapt een gezellig leefgedeelte, met een grote zithoek, tafel, kleden, kussens en een leuke houtkachel die vaak gebruikt wordt. De zomervakantie wordt op de tuin doorgebracht. Heerlijk buiten en dat in de stad!

blank
Luifel aan de zijkant