In het komend half jaar gaan studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst op onderzoek uit in “Stadspark West”. Ze gaan dan ook bijna wekelijks overdag ‘het veld in’ om zelf mee te maken wat er is en wat er allemaal gebeurd in dit gebied. Eind april komen er dan nog drie andere academies bij (TUDelft, HKU uit Utrecht en de Architectuur opleiding uit Aken, Duitsland). De overkoepelelende vraag aan de studenten is hoe hun onderzoek eraan kan bijdragen dat de kwaliteiten, de waarde van het gebied en de betekenis die het heeft voor de bezoekers en gebruikers, beter zichtbaar wordt. Hoe ze dat gaan doen hangt af van de opleiding die ze volgen. Op 21 juni mondt dat uit in presentatie tijdens het midzomer weekeinde, waar we (hopelijk) een klein festival aan koppelen op meerder volkstuinverenigingen, maar zeker op onze jubilerende vereniging.

Het is de bedoeling dat elk van de studentengroepen wordt ‘geadopteerd’ door een volkstuinvereniging in het gebied en dat zij op hun beurt de vereniging ‘in hun hart sluiten. Zij kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van het verenigingsgebouw, zodat ze een plek hebben om te verzamelen en te werken, maar ook om heel praktisch naar het toilet te kunnen gaan. Op die manier leren toekomstige stedenbouwers en landschappers de volkstuinen van binnen uit kennen. Zij zullen op hun beurt zorgen voor aandacht voor de expositie en publiek dat daardoor naar de volkstuinen toe komt. Van het hele project wordt een (waarschijnlijk) online publicatie gemaakt.

De Studenten van de Academie van Bouwkunst (volwassen deeltijd studenten) beginnen op 8 februari en zullen regelmatig op vrijdagen te vinden zijn in ons verenigingsgebouw. De ‘studio’ die ze volgen wordt onder andere begeleid door Anne Karin ten Bosch en met haar zorgt ook Joke Pruijssers dat alles goed verloopt.