Wandelen met de elementen? Vertel!

Annelies Gerritsen (tuin 1) : “Ik volg momenteel een cursus kunstzinnig dynamisch coachen. Eerder had ik al een yoga-opleiding gedaan, niet de Indiase wijsbegeerte (Ayurveda/Chakra’s) maar meer gestoeld op Chinese geneeswijzen. Daarin gaat het om de vijf elementen : aarde, water, vuur, metaal en hout en hun daarbij behorende seizoenen. NB: de nazomer is daar een extra seizoen.

Deze leer moet je echt eerst zelf ervaren om te begrijpen. Kom in het hier en nu en kijk wat het met je doet. Maak contact met jezelf, voel je energie, word je bewust van je ademhaling en van de omgeving. Alles ligt besloten in de natuur. Luister, voel, kijk en ervaar wat dat alles met je doet. Zelf haal ik mijn inspiratie uit alles. Er zijn zoveel invalshoeken en alles verandert constant (Panta Rhei). Ik wandel graag met thema’s.”

Wanneer ben je begonnen met deze wandelingen?

“De eerste keer dat ik echt iets organiseerde was na mijn Yoga-opleiding 10 jaar geleden. Vanuit een bewonersinitiatief in Oud-Mathenesser begon ik daarmee. Heel fijn vond ik de verbinding met creativiteit, dat paste echt goed bij mij. “

De wandeling van februari ging over het heersende element “winter”, met stopplaatsen en wat opdrachten onderweg.

Annelies: “Ik wil de mensen in het hier en nu krijgen, dus in hun rust. Niet praten over verleden of toekomst, gewoon vanuit het lichaam voelen en in de natuur zijn. Ik heb een looproute uitgezet met stopplaatsen, bijvoorbeeld bij de bron hier vlakbij. Luister naar het water….is hier een van mijn opdrachten. Nu is alles nog kaal, dor, droog of nat. De keer daarna doen we een stiltewandeling (in maart) en gaan we naar de lente toe.”

Annemarie Moorman, een van de deelnemers liet na de wandeling van februari weten: “De kop is eraf! Het was leuk. Anneke Groen is ook nog meegelopen. We hebben haar tuin en die van Simone bekeken en nog even staan huiveren bij de twee coniferen op 156. Wat een droeve toestand.

Nog wat schade gezien die ons gisteren was ontgaan en daarna lekker koffie gedronken in de kantine. Ik heb nu een beter idee van wat Annelies bedoelt met elementen (Chinese geneeskunde) en begrepen dat de lente ‘hout’ is en de zomer ‘vuur’ en wat daar zoal mee samenhangt. Dat is inhoudelijk verder niet echt aan mij besteed, maar het samen lopen wel.”

Door Marga Cooiman