Deze zomer ben ik met mijn moestuinmaatje, Andie Wieringa van Tuinieren voor Ouderen, naar de mengelmoestuin in Bergambacht geweest. Met onze tekenspullen gingen we op pad (we zijn beide ook kunstenaar). De tuin is nu nog gesloten, maar vanaf april 2022 is hij elke vrijdag van 13.00 tot 7.00 uur open. Thee en taart staan dan klaar.

Eerder was ik er ook, hier is het verslag van dat bezoek.

Omdat deze tuin zich steeds verder ontwikkelt, was ik nieuwsgierig hoe het er nu bijstond. Via facebook volg ik de ontwikkelingen en leer ik veel van de manier waarop ze tuinieren:

Onze Mengelmoestuin is een natuurlijke oogsttuin in het hartje van de Krimpenerwaard. Natuurlijk wil zeggen; in overeenstemming met de natuur en niet TEGEN!
We houden zoveel mogelijk rekening met de kosmos bij het zaaien en verplanten en proberen daarbij de kringloop binnen onze tuin in stand te houden.
Vanzelfsprekend spuiten we geen gif en bestrijden we niet, gebruiken we geen kunstmest en maken we onze eigen kompost en bladaarde.
Her en der op de tuin zijn diervriendelijke houtwallen opgeworpen en rommelige hoekjes gecreëerd waar dieren kunnen schuilen en overwinteren. In de vele heggen huizen talrijke vogels met hun nesten.
Alles wat op onze tuin groeit is eet- en of bruikbaar. Over de hele tuin staan vele inheemse bomen en struiken waarvan de vruchten, bladeren en bessen worden verwerkt tot jam, gelei, kruidenthee en sap.  

Na de thee en taart hebben we de tuin bekeken, de fruitgaarde, de moestuin, de beestjes.

En na onze tekensessie mochten we ook nog inkopen: op de kraam vooraan stonden mooie plantjes, in de pipowagen de producten die daar gemaakt worden. Helaas was de walnoteninkt op, maar deze heb ik deze winter via de webshop kunnen kopen. En ook nog een doosje eendeneieren, wat een goede oogst!

Voor alle informatie: de website mengelmoestuin.com en op Facebook.

Door Inge Hoefnagel