Vorig jaar had ik een nest van een Wilde eend op mijn composthoop. Elke dag kwam er een ei bij. Dat zag ik als ik voorzichtig even onder het bedekkende laagje keek als moeder eend weg was. Groenafval werd er natuurlijk een tijdlang niet opgegooid.

Toen er een stuk of 8 eieren waren, was de dag erna het nest leeg en lagen er wat eierschalen in de buurt van de composthoop. Nest leeg geroofd! Maar door wie? Vos, kat, hond, kraaien, ratten?

Van een andere tuinder hoorde ik iets vergelijkbaars. En dat terwijl de stand van de Wilde eenden in Nederland aan het achteruitgaan is. Zorgelijk. Wat te doen?

Broedkorven
De Groencommissie heeft toen twee eendenbroedkorven aangeschaft. Deze worden gemaakt van wilgentenen. Als je zo’n korf in een sloot of plas op 2 paar kruiselings geplaatste stokken bindt, kunnen de eenden daar in gaan broeden. De korven moeten zo’n 50 cm boven het water zitten. Landroofdieren kunnen er dan in elk geval niet bij. Het schijnt vaak succesvol te zijn.
Vorig jaar was het al te laat in het seizoen voor plaatsing. Om de eenden te laten wennen aan die korven is het raadzaam ze al in januari of februari te plaatsen. In augustus kunnen ze worden binnengehaald om te drogen. Ze gaan dan langer mee.

Na het baggeren
Dit jaar werd er gebaggerd en daarom moesten we even wachten met plaatsen. Een goede plek leek ons de brede sloot langs de Wilgenlaan. Toen de baggeraars bijna klaar waren met hun werk is hun gevraagd ons te helpen met het plaatsen. De sloot is diep met een modderige bodem en daar ga je niet zomaar in staan. Zij hadden hun bootje daar nog liggen.

Op een mooie dinsdagmiddag begin februari zijn er door de baggeraars twee korven geplaatst. We hadden van tevoren voor flink lange stevige elzen- en hazelaartakken gezorgd. Die lengte was wel nodig, want het water is nu ongeveer 1 meter diep en ze gingen ook nog wel ¾ meter de bodem in.

De ingang van de broedkorven ligt ongeveer naar het noordoosten, dus met de dichte kant naar de kant waar het vaakst de wind en de regen vandaan komen. Er is van tevoren wat gedroogd plantenmateriaal in gedaan als nestmateriaal. De eend voegt daar zelf nog veertjes en dons aan toe.

Nog meer korven?
We hopen dat er Wilde eenden in gaan broeden. Er schijnt ook weleens een Waterhoen in te gaan broeden. Hopelijk klimmen er geen ratten in en komt er ook geen roofzuchtige kraai of ekster. Volgens één van de baggeraars, die zelf al veel korven had geplaatst, weten de eenden de korven snel te vinden. Als het hier lukt, willen we er ook op andere plekken, bijvoorbeeld in de brede buitensloot aan de zuidkant, een paar plaatsen.

Wie het in de eigen sloot eens wil proberen: op internet zijn de korven te vinden en misschien ook wel op boerenmarkten in de polder. De onze zijn van Ganzenhoeden in Reeuwijk en kostten zo’n € 25 per stuk.

Ria namens De Groencommissie

Zorgvuldig vastmaken van de eerste korf

 

 

blank

Eén van de geplaatste korven in de sloot Wilgenlaan

blank

De baggeraars met hun bootje in de sloot bij de tweede korf