Zo hier en daar stond er voor de winter nog wel een egeltrapje langs de beschoeiingen. Na het recente baggeren, januari-februari 2022, zijn die allemaal verdwenen.

In het voorjaar komen de egels weer uit hun winterslaap en gaan aan de wandel, op zoek naar voedsel, een partner, een nestelplek, en soms ook naar water. Als er daarbij eentje in de sloot valt, is dat een groot probleem. Door de steile beschoeiing kunnen ze er niet meer uit. Een egel kan weliswaar zwemmen, maar niet lang. Daarom zie je er in de zomer wel eens één drijven, verdronken.

Dat is lastig te voorkomen, maar we kunnen ze helpen. Zet een lage schaal of bak met water in je tuin, eventueel met een flinke steen er in, zodat het niet omkiept als de egel zijn voorpootjes op de rand zet om te gaan drinken. En ververs het water om de paar dagen. Vogels badderen er ook in en dat geeft al heel snel een bruin laagje in het water.

Egeltrapje 2.0

Ook kun je egeltrapjes maken. Deze zijn ook nuttig voor amfibieën en jonge eendjes. Zorg er voor dat een langs de beschoeiing zwemmend diertje “vanzelf” het egeltrapje, lees schuine plank vlak langs de kant, tegenkomt en er tegenop kan klimmen. Niet handig is een schuine plank dwars op de oever; daar zwemmen ze onderdoor. Dat heb ik met jonge eendjes diverse keren waargenomen. Ze blijven ongeduldig langs de kant zwemmen en hebben niet in de gaten dat hun redding vlak boven hun kopjes ligt!

Dus: een slimmer ontwerp is geboden. Zie hiervoor onderstaande tekening.

Bovenaan de schuine planken is een vlak stukje. Daar aangekomen kan een diertje opzij stappen en is op de oever.

In plaats van dwarslatjes tegen het uitglijden, kun je er ook een stukje gaas op spijkeren of omheen vouwen. Zet de planken niet te steil, maar mooi schuin aflopend.

Maak de constructie van te voren en schroef het dan aan de beschoeiing of maak ter plaatse de verschillende planken vast. Hou rekening met stijgen en dalen van de waterstand, dus laat de planken een stuk in het water steken. Als je een constructie maakt die er ’s winters af kan, gaat het langer mee. De egels zijn dan in winterslaap.

Zet een egeltrapje in de sloot achter je eigen tuin, maar ook hier en daar één in de brede sloten aan de buitenkant van het complex of aan de Wilgenlaan. Vanzelfsprekend is zo’n trapje, in welke vorm dan ook, nodig als je een vijver in je tuin hebt met alleen maar steile kanten.

Het is de bedoeling om voor het maken van egeltrapjes een werkmiddag te organiseren, maar laat niets je tegenhouden er alvast aan te beginnen. Misschien kan je trapje als voorbeeld dienen!

Nuttig

Egels houden van wormen, larven, spinnen en slakken, zelfs van naaktslakken. Reden te meer om ze te helpen. In maart-april komen ze uit winterslaap. Dus dit voorjaar is een heel geschikte tijd hiervoor.

Voorbeelden en eventueel kopen van eenden- of faunatrappen, zie de webwinkel Hipgroen.

Zie voor meer egel info:

Egelbescherming.nl

– Tips en wetenswaardigheden over egels van de Zoogdiervereniging

Photo by Eduardo Gorghetto on Unsplash

Ria, tuin 22