Jan: “Soms lijkt het wel of wij de enige in deze laan zijn die blijven slapen. Vroeger sliepen er veel meer mensen, maar je ziet nu bijna niemand meer. Het is zó rustig. Wij zijn al 43 jaar lid van de tuinvereniging.”

178-1

Bep: Toen wij deze tuin kregen stond er een vies huisje op van 2 x 2 meter. Ik vond het maar niets, maar Jan zei dat er wel wat van de tuin te maken viel en dat het dichtbij de speeltuin was. Ideaal voor onze drie kinderen. Hij heeft toen een nieuw huisje van 4 x 4 meter laten zetten. Glasdicht en de rest heeft hij zelf afgemaakt. Ongeveer 20 jaar geleden heeft Jan dit huisje gebouwd.”

Jan: “Wij hebben veel activiteiten meegemaakt in de vereniging. Verkleed vissen, Kerstbal, rommelmarkten, kampvuur, avonden met de Blijdorp Stars, de band van de vereniging. Wij zaten samen in de jeugdcommissie. Dan gingen wij ook mee op kamp. Ik had een eigen bedrijf, maar voor zo’n gelegenheid nam ik toch een dag extra vrij om te helpen.”

Bep: “Ik ben helemaal gek met die tuin. Lekker een beetje bijhouden, een beetje veranderen. De rozen zijn er sinds kort uit. Die 44 struiken hebben wij 40 jaar gehad. Maar het was enorm veel werk. Kwamen wij terug van vakantie, dan kon ik wel huilen, zo slecht zagen ze er dan uit. In maart kreeg ik het idee om dit stukje met buxussen te maken. Toen wij onlangs na drie weken Spanje terugkwamen, was het nog net zo. Heerlijk, nu hoef je daar niets meer aan te doen.”

Jan: “Bep steekt ook enorm veel tijd in de druivenstruik in de kas. Uren besteed ze aan het krenten ervan. Als ik dat zou moeten doen, zou ik de struik allang omgezaagd hebben. Maar de opbrengst is enorm. Veel mensen vergissen zich in de hoeveelheid werk die een tuin geeft. Ik ging vroeger ook ’s avonds na het werk en op zaterdag naar de tuin om hem bij te houden. Die tijd moet je er gewoon voor opofferen. En je moet er als man en vrouw beiden zin in hebben.

Wat ik heel jammer vind tegenwoordig is dat mensen elkaar vaak niet eens gedag zeggen in het complex. Hoe vaak loopt niet iemand voorbij zonder iets te zeggen? Ik heb zelfs boze reacties gehad van mensen als ik dan wel gedag zei. Ik vind dat groeten een opening is om een praatje met elkaar te maken. En dat mag best wat vaker gebeuren, dan leer je elkaar tenminste een beetje kennen.”

interview: juli 2007