Beste leden,

Hierbij een update over ons jubileumjaar 2024, de onderhandelingen met de gemeente over het nieuwe huurcontract en meer. Wij gaan langzaamaan toe naar Volkstuinen 2.0. Dat betekent andere eisen, andere omstandigheden, meer functie in de wijk etc. Denk en praat mee, zodat je je ook in de toekomst prettig voelt in de Rotterdamse volkstuinen!

De onderwerpen in deze bestuursnieuws:
2024 – VTV Blijdorp bestaat 90 jaar! Organiseer iets leuks!
Voortgang onderhandelingen met de gemeente
Eindelijk correct huurcontract voor 2023 ontvangen
Huurverhoging 2023 verlaagd van 14,5% naar 9.7% – wordt verrrekend in 2024
Huurcontract vanaf 2024 voor 10 jaar – contract bijna klaar
Openstaande onderhandelingspunten met de gemeente voor huurcontract
Volkstuinvisie onderweg – volkstuinen op de kaart bij de gemeente
Planning voor visie, huurcontract etc. i.v.m. ALV
Algemene Ledenvergadering op 11 november
Ronde Tafel bijeenkomsten in het weekend van 28 & 29 oktober
Wat is het nalevings- en handhavingskader?
Op weg naar Volkstuinen 2.0: goed geregeld, koel, biodivers en sociaal

2024 – VTV Blijdorp bestaat 90 jaar! Organiseer iets leuks

Eerst het heuglijke nieuws! Volgend jaar bereikt VTV Blijdorp de volgende mijlpaal: wij bestaan 90 jaar. Generaties volkstuinders zijn ons voorgegaan. Eerst in de stad, later op dit stukje Rotterdam. Toch best bijzonder.

Ook weer tijd voor een feestelijk jaar met allerlei activiteiten. Denk aan een ‘bring your own dinner’ op het voorplein, een ouderwetse lampionnenoptocht voor de kinderen langs met kaarsjes verlichte tuinen, films uit de oude doos, lezingen over tuinonderwerpen, uiteraard de reguliere activiteiten zoals de plantenmarkt en meer.

Het zou leuk zijn als wij in januari een agenda kunnen presenteren met allerlei evenementen. Dus kom met je voorstel, organiseer het en help mee onze vereniging levend te houden.

Voortgang onderhandelingen met de gemeente

Na onze VTV Blijdorp informatiebijeenkomst van 8 juli – waarbij wij blij verrast waren door de goede opkomst – zijn er nog twee rondes bijeenkomsten van werkgroepen met de gemeente geweest, half juli en eind augustus. Wij wachten nu op de stukken van de gemeente voor hopelijk de laatste ronde overleg. Die bijeenkomsten zijn begin oktober gepland.

Eindelijk correct huurcontract voor 2023 ontvangen

In de vorige bestuursnieuws hebben wij de gang van zaken rond het huurcontract voor 2023 uitgelegd. Het definitieve huurcontract voor 2023 is vorige week ontvangen en wat het bestuur betreft acceptabel om te tekenen. Wij hebben daarvoor mandaat gekregen in de laatste ALV. Je kunt het huurcontract tijdelijk op de website bekijken. De gemeente heeft gevraagd voor 1 oktober te tekenen, zodat zij nog voor het eind van het jaar de huurnota kunnen sturen en innen. Wij hebben de huurpenningen gereserveerd op een spaarrekening. Die zijn immers door de leden al betaald met de jaarnota van 2023.

Huurverhoging 2023 verlaagd van 14,5% naar 9.7% – wordt verrrekend in 2024

In de overleggen met de gemeente over de huurcontracten is aangekaart dat de verhoging van 14,5% van de huurprijs 2023 op basis van de ConsumentenPrijsIndex (CPI) van het CBS onterecht is. Op basis van een rechterlijke uitspraak heeft de gemeente nu het percentage verlaagd naar 9,7%.
Met de jaarnota van 2023 is 14,5% huurverhoging doorberekend aan alle leden, zoals de gemeente ons in december 2022 heeft laten weten. Dit wordt in de jaarnota van 2024 gecorrigeerd (eerder zou veel werk zijn voor onze financiële vrijwilligers – wij vragen daarvoor je begrip). Ook leden die in 2023 vertrokken zijn, worden gecompenseerd. Het gaat om een bedrag van ca. 25 euro voor een heel jaar.

Huurcontract vanaf 2024 voor 10 jaar – contract bijna klaar

De werkgroep Huurcontract van het Platform is in de laatste fase van onderhandelingen over het huurcontract.
Het heuglijke nieuws is dat op voorzet van de werkgroep Visie er een huurcontract voor 10 jaar komt in plaats van 5 jaar. Dat scheelt enorm veel werk, want anders zouden wij deze exercitie elke vijf jaar moeten doen. Nu kunnen wij hopelijk 10 jaar vooruit.
Het wil overigens niet zeggen dat alle volkstuinverenigingen die een contract van 10 jaar krijgen, ook daadwerkelijk 10 jaar ‘veilig’ zijn. Als er een bestemmingsplan komt waarin opgenomen wordt dat zij moeten verdwijnen, dan biedt het huurcontract daarvoor ruimte (‘zwaarwegende belangen’). Maar zo’n bestemmingsprocedure heeft vaak een langere looptijd, dus het is niet waarschijnlijk dat een vereniging van het ene op het andere moment moet verdwijnen. De opzegtermijn is sowieso verlengd van 3 naar 14 maanden tijdens de onderhandelingen. Dat was in het SVIN contract ook zo.

Openstaande onderhandelingspunten met de gemeente voor huurcontract

Maar er zijn nog wel wat harde noten te kraken, zoals:

Wat is de specificatie van kostendekkende huur? Het lijkt erop dat de gemeente hiervan geen details wil geven, ook niet aan de raadscommmissie. Hun argument is dat alle volkstuinverenigingen evenveel huur betalen, maar dat bij de ene vereniging veel onderhoud gedaan moet worden en bij de andere minder. En dat inzage daarin onvrede zou kunnen veroorzaken.
Voor VTV Blijdorp is dit natuurlijk ook een hot item. Wij doen immers veel groenonderhoud zelf. Er is wel gezegd dat wij daarvoor een vergoeding krijgen, maar die vergoeding is bijzonder laag en staat niet in verhouding tot de veel hogere kosten die gemaakt zouden worden als een aannemer/hovenier het werk zou doen.

Waarom mag houtstook op een volkstuin niet en in een gewoon Rotterdams huis wel?

Er staat een verbod op gas, brandstof en explosiemotoren in het huurcontract. Maar ja, hoe moet er dan gekookt worden en er zijn verenigingen waar geen electriciteit is, die moeten soms hun onderhoud doen met motorapparatuur.

Er staat een verbod in om te sproeien met kraanwater. Dat begrijpen wij wel, wij moeten immers zuinig zijn met gezuiverd water. Maar zeker in de zomer is bewateren van groenten en fruit met slootwater geen gezonde optie. Uiteraard is het onzin om sierplanten en gras met kraanwater te besproeien.

De eis van de gemeente om een Bibob-toets te kunnen doen, blijft ook staan. Hij is iets verzacht door dat middel alleen in te zetten in bepaalde gevallen, zoals bij vermoedens van fraude, criminaliteit, wangedrag etc. Maar een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) wordt voortaan van alle bestuursleden verwacht.

Het Platform stelt ook voor om de periode van overnachting te verlengen van half maart tot 1 november (is nu 1 april tot 1 oktober), omdat het warmer wordt en omdat in oktober herfstvakantie is. Handhaven is voor besturen dan lastig. Het lijkt er niet op dat de wethouder dat goed vindt.

Ook het boomonderhoud is een punt van gesprek. Dat doet een aantal verenigingen liefst zoveel mogelijk zelf, maar dat is niet de weg die de gemeente nu ingeslagen is.
Verder zijn er nog wat andere punten die voor VTV Blijdorp niet gelden. Begin oktober is (volgens de gemeente) het slotgesprek over het 10-jarig huurcontract. Hopelijk zijn dan al deze punten helder en zijn er acceptabele bepalingen gekomen.

Maar het is waarschijnlijk wel reëel om te beseffen dat niet al onze verzoekpunten opgenomen worden. In de onderhandelingen is al best veel bereikt ten opzichte van het onacceptabele huurcontract dat wij in januari toegezonden kregen.

Volkstuinvisie onderweg – volkstuinen op de kaart bij de gemeente

De werkgroep Visie heeft diverse keren met de gemeente gesproken, onder leiding van een adviesbureau, voor het ontwikkelen van een volkstuinvisie. De gemeente is nu aan het schrijven. De volkstuinen hadden in december 2022 zelf ook al een visie ingediend.
De volkstuinvisie moet vervolgens door de raad goedgekeurd worden. Als het zover is, betekent het dat de volkstuinen definitief op de radar staan. Het betekent ook dat er middelen vrijgemaakt kunnen worden ter ondersteuning. Wij wachten het af.

Pas als de Rotterdamse volkstuinvisie er is, kan het huurcontract helemaal passend gemaakt worden met kwaliteitseisen, algemene bepalingen, een nalevings- en handhavingskader, nieuwe statuten, aangepast Huishoudelijk Reglement, aangepast Tuinreglement. Alles staat met elkaar in relatie, dus het is best nog een ingewikkelde puzzel om het geheel te overzien en kloppend te krijgen.

Planning voor visie, huurcontract etc. i.v.m. ALV

Het nieuwe huurcontract moet ingaan op 1 januari 2024. Dat betekent dat het ruim voor die tijd klaar moet zijn, want alle Rotterdamse volkstuinverenigingen moeten de stukken laten goedkeuren door hun Algemene Ledenvergadering. Wij hebben er bij de gemeente op aangedrongen dat alles op 1 oktober af is, zodat wij de gelegenheid hebben het met de leden te bespreken en te laten goedkeuren. Dat gaat niet lukken, Hopelijk halen wij half oktober. In het slechtste geval moeten wij de ALV van 11 november uitstellen, omdat wij de stukken niet op tijd aangeleverd krijgen. Wij duimen dat 11 november wel gaat lukken.

Algemene Ledenvergadering op 11 november

De ALV is dus gepland op zaterdag 11 november om 14.00 uur. Het is een belangrijke vergadering. Daarin wordt namelijk goedkeuring gevraagd voor het 10-jarig huurcontract inclusief Kwaliteitseisen (de eisen van de gemeente over hoe zij willen dat wij omgaan met grond en elkaar), er komen nieuwe Statuten, het Huishoudelijk Reglement en het Tuinreglement worden op onderdelen aangepast. Het is essentieel dat zoveel mogelijk leden hun stem uitbrengen.

Ronde Tafel bijeenkomsten in het weekend van 28 & 29 oktober

Eerder was het informatieweekend gepland op 4 & 5 november. Dat hebben wij naar gewijzigd naar oktober. Mochten er namelijk nog nieuwe voorstellen komen tijdens de Ronde Tafel bijeenkomsten, dan kunnen die nog meegenomen worden in de ALV en op tijd gecommuniceerd naar leden.
Zowel op zaterdag als op zondag zullen er informatiebijeenkomsten zijn, waarin je kunt meepraten en waarin wij zullen toelichten wat er allemaal voorligt. Door dat vantevoren te doen, kunnen wij de ALV kort en bondig houden. En kunnen leden die zich erin willen verdiepen rustig geinformeerd worden – dat is in een ALV vaak lastig.
De planning van de Ronde Tafelbijeenkomsten wordt gestuurd zodra wij alle stukken hebben.

Wat is het nalevings- en handhavingskader?

Naar aanleiding van rapport Beke uit 2021 waarin de veiligheidssituatie op Rotterdamse volkstuinen is beoordeeld, zijn zes volkstuinverenigingen met de gemeente in gesprek gegaan over handhaving. Zij hadden daarmee grote problemen op hun park. Inmiddels is het onderwerp ‘nalevings- en handhavingskader’ ook in behandeling door een werkgroep die samen met de gemeente gaat komen tot afspraken wie wat wanneer doet.
Wat moet je als bestuur doen als iemand permanent bewoont? Welke middelen heb je om daarbij te handhaven?
Wat doe je als er binnen het bestuur onenigheid is die uit de hand loopt? Hoe kom je tot een oplossing?
Welke procedure moet je volgen als er een lastig lid is dat zich niet aan de regels en afspraken houdt? En hoe voorkom je dat je naar de rechtbank moet met zoiets? En als dat toch moet, hoe zorg je ervoor dat je als vereniging een sterke casus hebt?
Wat doe je als (bestuurs)leden bedreigd worden of er sprake is van criminele activiteiten?
En nog meer van dat soort vragen.
Voor dit alles worden nu procedures ontwikkeld, contactpersonen vastgesteld, standaardbrieven gemaakt. Tijdens de overleggen hierover met de gemeente wordt ook duidelijk dat verenigingen vooral kunnen stimuleren tot ‘naleven’. Het echte ‘handhaven’ moet gedaan worden door bijvoorbeeld Bouw- & Woningtoezicht, politie, brandweer. Dit moet ook helder verwoord worden in de visie, het huurcontract, de statuten en de reglementen. Je ziet dat alles met elkaar in samenhang is. Dus het is best een ingewikkelde klus.

Op weg naar Volkstuinen 2.0: goed geregeld, koel, biodivers en sociaal

Al bijna een eeuw bestaan de Rotterdamse volkstuinen. Vaak een beetje in de marge, met ongunstige reputatie, als plek die altijd gebruikt kan worden voor andere doeleinden zoals infrastructuur of woningbouw. Maar er is een sterke beweging gaande waarbij duidelijk wordt wat de veelheid aan functies is van volkstuinen. Groene verkoeling voor alle bewoners – niet alleen volkstuinders. Waterberging. Biodiversiteit. Sociale cohesie en functie in de wijk.
Dat betekent wel dat wij steeds vaker onze hekken moeten openzetten en actief de relatie met de gemeente, de wijk en andere partijen moeten aangaan.
In ieder geval kan de gemeente Rotterdam en alle volkstuinverenigingen (hopelijk) over een jaar tevreden kijken naar wat er geregeld is: Rotterdamse volkstuinen die werken volgens een duidelijke visie met passende randvoorwaarden. Daar kan Rotterdam vast mee scoren ;-)

Wij zullen je verder informeren zodra wij de definitieve stukken van de gemeente hebben.

Vriendelijke groet,

Het bestuur
Anne Karin, Joke, Jore, Ton, Birgit