Van half februari tot eind april/begin mei is de Bostuin aan de noordrand van ons volkstuinpark op z’n mooist. Op de bodem komt van alles in bloei. Vroege bestuivende insecten als honingbijen en hommelsoorten, waaronder wilde bijen, profiteren van de nectar en het stuifmeel.

In een bostuin is vanzelfsprekend veel schaduw, vooral in de zomer, als bomen en struiken in blad zitten. In de winter en het vroege voorjaar valt er veel licht op de bodem. Loofbomen en struiken zijn kaal, alleen wat coniferen en wintergroene struiken (b.v. hulst en laurierkers) dragen nog hun naalden en blad.

Van dat licht op de bodem profiteren in het vroege voorjaar vele planten. In onze Bostuin zijn dat allerlei bodembedekkers en bolgewassen. Zij bloeien voornamelijk in maart en april, tot ongeveer half mei. Het loof van de bolgewasjes sterft langzaam af na de bloei. De plant slaat de door het blad opgenomen energie op in de bol om volgend jaar weer te kunnen bloeien. Ook de vaste planten die vroeg bloeien laten het in de zomer al weer grotendeels afweten, qua bloei. Zij houden meestal wel hun blad.

Bolgewassen in de Bostuin, ongeveer op volgorde van bloei:
Sneeuwklokje, krokus, narcis, bosanemoon, sneeuwroem, boshyacint, vingerhelmbloem, zomerklokje, aronskelk, daslook en vogelmelk.
Vaste planten die bloeien in het voorjaar:
Helleborus, kleine maagdenpalm, gevlekt longkruid, speenkruid, gevlekte dovenetel, gele dovenetel, overblijvend bingelkruid, judaspenning, amandelwolfsmelk, lievevrouwenbedstro, ooievaarsbeksoorten en dagkoekoeksbloem.

In de zomer dus minder bloei op de bodem, maar wel véél groen, hoog en laag. Geniet er van de rust, de mooie doorkijkjes en de vogels. In het najaar zijn er weer andere verrassingen, zoals mooie paddenstoelen. En in de winter komen dan de eerste groene puntjes van de sneeuwklokjes al weer tevoorschijn.

Om deze fijne bosrand mooi te houden is onderhoud nodig, in de tuinbeurten en soms tijdens een klusdag. Er moet regelmatig gesnoeid worden, omdat de boel anders snel dichtgroeit. Het is immers maar een smalle strook. Woekeraars als bramen en kornoeljes worden weggehaald en ook opslag van te veel jonge boompjes, zoals es, esdoorn en els.

Langs het middenpaadje en de voorrand wordt het teveel aan brandnetels en kleefkruid uitgetrokken. Soms worden er planten bij gepoot, o.a. bolgewasjes. Deze worden bekostigd uit de opbrengsten van de Plantenmarkt van de vereniging, in april en september.

Zie voor beheer en onderhoud van de Bostuin, https://www.vtvblijdorp.nl/beheer-en-onderhoud-bostuin-vtv-blijdorp

Door: Ria

Foto Wolfsmelk door Ria, foto dovenetel door Neringa Normantaite on Unsplash.