Vorig jaar was ik twee dagen weggeweest en toen ik terugkwam trof ik mijn bramen zo aan. Een paar dagen ervoor had ik nog trots staan kijken naar de volle trossen van bijna rijpe bramen en verheugde me op de oogst. Maar deze oogst zag er toch een beetje gek uit.

Omdat ik niet precies wist wat het was, heb ik ze niet geproefd. Het leek wel een enge ziekte of schimmel. Maar na enig zoeken op het internet bleek dat mijn bramen verbrand waren door de zon. En dat kon wel kloppen. Het was die dagen dat ik weg was heel heet geweest, boven de 30 graden, met echt felle zon. De bramen hebben staan koken in de zon.

Dus dit jaar let ik beter op. Als er hoge temperaturen en zon verwacht worden, hang ik zo’n wit vliesdoek over mijn bramen heen. Dat tempert de zon, matigt uitdroging en hopelijk koken ze dan niet. En misschien ook over andere planten die kwetsbaar zijn.

Vorig jaar heb ik alle takken met verbrande bramen afgeknipt en in de compostbak gedaan. Jammer van de oogst, maar gelukkig waren de witte, onrijpe bramen niet aangetast, toen die eenmaal rijp waren kon ik er toch nog van eten.

Birgit