Buitentomaten

Ook als je geen kas hebt kan je toch tomaten kweken. Hoe pak je dit aan? Je moet de juiste soorten kiezen en ze buiten een goede standplaats geven.

Vanaf maart kan je bij een temperatuur van ongeveer 18 graden of meer beginnen met voorzaaien. Als de nachttemperatuur minimaal 10 graden is, kunnen de planten naar buiten toe. Reken voor die opkweekperiode ongeveer 8 tot 10 weken. Vaak wordt geadviseerd om pas na half mei (IJsheiligen) de planten naar buiten te doen.

Tomaten houden van veel warmte. Zet ze dus op een beschutte plek in de volle zon; liefst minimaal 6 uur zon per dag.

Hou ze uit de buurt van aardappelen en zet ze niet op een plek waar de laatste 4 jaar aardappelen hebben gestaan. Dit verkleint de kans op aardappelziekte (Phytophthora).

Goede buurplanten zijn: Stambonen, wortelen, pastinaken, prei, slasoorten, spinazie, selderij, koolsoorten en peterselie.

Zorg dat de planten voldoende steun hebben en bind ze goed vast. Tijdens het seizoen moet je ze regelmatig dieven voor meer oogst. Volg deze link naar Groen.nl om te kijken hoe je dit moet doen

Het is belangrijk om soorten te kiezen die tegen ons (natte) klimaat kunnen. Dat zijn soorten die resistent zijn tegen Phytophthora, of soorten die al vroeg vruchten geven. Dan zijn ze de aantasting van deze ziekte te snel af. Mocht het toch een natte zomer zijn, dan kun je de tomaten voorzien van een afdakje tegen de ergste regen.

Geschikte soorten:

San Marzano
Roma tomaat. Is niet sappig en daardoor geschikt voor op de pizza en voor soepen of sauzen. Hoogte circa 2.20 meter. Oogst tot einde van het seizoen. Op internet kwam ik wisselende informatie tegen in hoeverre deze tomaat echt geschikt is voor buitenteelt.

Hazelgold
Een oud ras. Een gele vleestomaat met vruchten van ongeveer 8 – 10 cm. Heeft veel warmte nodig. Periode van planten tot oogsten is circa 80 dagen.

Indigo Fahrenheit Blue
Kerstomaat met trossen kleine tomaatjes van ongeveer 8 tot 10 tomaten per tros. Hoge soort. Eerste oogst na ongeveer 80 dagen.

Farmzy Little Tree
Compacte groei; wordt ongeveer 1.20 meter hoog en kan ook in een grote pot groeien. Heeft een langzame start, maar dan kan je oogsten tot in het najaar. Makkelijke, resistente soort. Verdraagt temperaturen tot 5 graden.

Zadenna
Cherry tomaat, blijft compact (stamtomaat). Verdraagt kou en regen en is goed resistent. Eerste oogst na ongeveer 70 dagen.

Outdoor Girl
Cocktail tomaat, stamtomaat. Veel tomaten aan een tros. Hoe meer eraan zitten hoe kleiner de tomaatjes blijven. Resistente, vroege soort. Eerste oogst al mogelijk na 60 dagen.

Black Cherry
Een stevige, donkere tomaat met de typische smaak van donkere soorten. Snelle groeier, wordt circa 2 meter hoog. Deze tomaat heeft goede steun nodig.

Vraag in onze winkel naar deze zaden.

Het succes hangt mede af van een goede zomer, maar het is het proberen waard.

 

Veel succes!!!

Lenie Lohstroh

 

Picture by Davor Denkovski / Unsplash