Twee jaar geleden verhuisde Liesbeth en Lucas met hun drie kinderen naar een bovenwoning, vlakbij de spoortuin. Liesbeth: “We wonen heel fijn, en als buitenruimte hebben we een dakterras. Toch ging het tuingevoel kriebelen en schreven we ons aan het begin van de coronatijd in voor een tuin op VTV Blijdorp. Waarom daar? Het is een mooi complex, met een mooie ligging.”

“Er was in die periode natuurlijk geen enkel verloop. We zijn op een paar kijkmomenten geweest en daarbij hadden we bij elke tuin wel zoiets van; oh, deze is óók leuk! En toen was daar na anderhalf jaar het magische moment, dat we een mail kregen over tuin 42. Yes! Nu zitten we in de volgende fase, dat we de wensen van ons alle 5 een plek proberen te geven.”

“Zelf wil ik graag een laurier, die groeide in onze oude tuin heel mooi. Lucas die gaat voor de niet al te ingewikkelde groenten: zoete aardappel, pompoen, kruiden.” De kinderen in de leeftijd van 15, 14 en 11 willen graag een trampoline. “Maar we gaan nog even bekijken of dat past in het geheel, ook met de buurtuinen en de sociale setting van de vereniging.”

“Als eerste zijn we begonnen met groot onderhoud, veel oude knoesten en wortels weg, veel bramen eruit. De vorige tuiniers waren al op leeftijd en hadden de laatste jaren ook te kampen met ziekte, dus er is wat achterstallig werk. We gaan nu eerst één stukje moestuin bruikbaar maken en voor de rest gewoon kijken wat er opkomt dit voorjaar. Het huisje is oud, dat gaan we eerst goed schoon maken zodat we er basic gebruik van kunnen maken en dan gaan we daar later wel een keuze in maken of het voldoet zoals het is, of dat we gaan aanpassen.”

Heb je tips voor andere Rotterdammers die graag een volkstuin willen? “Ga kijken bij complexen en een praatje maken, dan kom je vanzelf op ideeën wat voor vereniging bij jou past. Ik ben dol op groen dat ook een beetje z’n gang kan gaan, en dat vond ik goed terug bij VTV Blijdorp. Het is net als middelbare scholen uitzoeken met kinderen. Als ze er een paar van binnen zien, weten ze zelf vaak heel goed welke past.”

Door Mariëlle Roozemond