Afgelopen oktober heb ik, samen met mijn partner, de compostcursus gevolgd van Ria en Lenie. Voor mij was het al de tweede keer. Verleden jaar had ik al een keer deelgenomen, maar omdat ik nog niet de kans had gehad om een composthoop op te zetten, dacht ik dat een herhaling zeker geen kwaad kon. Zo kon ik mijn eerdere opgedane kennis opfrissen en misschien uitbreiden. 

De cursus van Ria en Lenie is inspirerend, gezellig maar bovenal zeer praktisch. Aan de hand van een duidelijke PowerPointpresentatie in de kantine wordt de kunst van het composteren geheel uiteengezet. Wat het nu precies is, wie er nu eigenlijk composteert en onder welke omstandigheden het proces van composteren plaats vindt. Hoeveel tijd het in beslag neemt, wat er op mag, wat juist niet en wat je er vervolgens mee kan doen. 

Na de presentatie in de kantine gingen we erop uit om bij 2 tuinen het composteren dichterbij te bekijken. Om te zien hoe compost eruitziet, hoe het aanvoelt, ruikt en wat nu goede compost is. Met voorbeelden van wat er op de composthoop mag en kan. 

Aan de slag met compost

Terug in de kantine onderzochten wij gezamenlijk de meegebrachte compost van de deelnemers. Daar kregen we tips over hoe compost te kunnen verbeteren. Soms doet een beetje meer water wonderen. En natuurlijk was er ruimte om vragen te stellen. 

Wat zo fijn is aan de opzet van deze workshop is dat je geïnspireerd en vol goede moed weg loopt. Je hebt nieuwe contacten opgedaan, een fijne wandeling buiten gemaakt en zin om een composthoop op te zetten. Wat ik er vooral uit meenam, is dat Ria wijst op dat je het opzetten van je eigen hoop of vat moet doen op een manier zodat het bij jou past. Dat er regels zijn, maar dat je ze vooral zo moet opvolgen dat het past bij jou en jouw tuin en jouw omstandigheden. Dat haalt de druk om het “goed” te doen er helemaal af! 

En hoe mooi is het dat je al je plantenresten, snoeisel en groenteafval eenvoudig kan laten omzetten tot een prachtig, voedingsrijk materiaal dat je vervolgens weer terug kan geven aan je eigen stukje aarde, terwijl het niet eens je tuin is af geweest. Het is voor mij magisch! Dank, dames, voor de zeer waardevolle workshop. 

Annelies Gerritsen, Tuin 1 

Facts & Figures Compostcursus
Aantal deelnemers: 11 personen, allen van VTV Blijdorp. De reacties van de cursisten zijn positief. Ze kunnen desgewenst nadere informatie en advies krijgen van de docenten, waaronder ook op verzoek een bezoek aan de tuin kan vallen.
Cursustijden: ter keuze 1 x een ochtend, 1x een middag.
Cursusprijs: €8,– p.p., inclusief handouts van de Powerpointpresentatie en koffie/thee. De netto-inkomsten zijn voor de vereniging.
Inhoud cursus: powerpoint met info over wat is composteren, hoe doe je het, wat levert het je op voor je tuin, hoe en wanneer gebruik je het; buiten kijken bij composthoop en –vaten; bekijken/beoordelen van meegebrachte compostmonsters en het beantwoorden van vragen.
Docenten: Ria Lenferink en Lenie Lohstroh