Voor een kunstproject heb ik me afgelopen jaar verdiept in de Heemtuin, Beatrixpark in Schiedam. Helaas een slecht onderhouden Heemtuin, heermoes werd een van mijn onderwerpen.

Om niet helemaal teleurgesteld te zijn over Heemtuinen ben ik naar Thijsses Hof gegaan in Bloemendaal.

De Hof is een heemtuin voor natuur- en milieu-educatie. In deze tuin worden voor een breed publiek soorten uit Zuid-Kennemerland gedemonstreerd in natuurlijke begroeiingen.

Thijsse’s Hof is aangelegd in 1925 op voormalige aardappelakkertjes met eikenhakhout in het Bloemendaalse Bos ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van dr. Jac. P. Thijsse. Vanaf het begin stelde Thijsse zich ten doel om de wilde planten uit Kennemerland te presenteren in natuurlijke begroeiingen die zich (grotendeels) spontaan ontwikkelen.’

De Schiedamse stadsecoloog, die mij afgelopen voorjaar een rondleiding gaf in de heemtuin in het Beatrix park, vertelde het me al: er is geen mankracht om deze tuin goed te onderhouden.

Gelukkig is er afgelopen jaar wel een prachtige bijenvolk geplaatst en fruitbomen gepoot.

Op een zonnige dag in september heb ik de Hof bezocht, en zag ik dat het wel kon, een mooie heemtuin aanleggen.

Maar, ook met Heermoes en vele reuzenslakken. Voor een ieder die zich in Heemtuinen wil verdiepen zeker een bezoek waard.

Door Inge Hoefnagel

Meer informatie: https://thijsseshof.nl/