Het stond al lang op ons verlanglijstje voor de Glurenrubriek: De DakAkker, het eerste grote oogstbare dak van Nederland. Zomaar binnenlopen kon niet en een rondleiding was te prijzig voor ons. Nu kan je op woensdag vanaf tien uur ‘s morgens terecht voor een drankje met gebak uit eigen keuken in het DakCafé. De kans om eens een kijkje te nemen. Het is gelegen op het Schieblock, een kantorencomplex dicht bij Rotterdam CS aan de Schiekade.

Op particulier initiatief is met steun van eigenaar LSI en het OBR (OntwikkelingsBedrijf Rotterdam) een 5-jaren plan ontwikkeld voor de tijdelijke transformatie van dit bijzondere kantoorgebouw. Die periode is nu langjarig verlengd. De ambitie is het creëren van een levendig stadslaboratorium waarin interdisciplinair wordt gewerkt aan nieuwe manieren om de stad te transformeren. Het Schieblock is een besloten vennootschap gevormd door het architectenbureau ZUS en projectontwikkelaars LSI. De DakAkker is een van de deelprojecten van het Stadsinitiatief De Luchtsingel. De Luchtsingel snijdt dwars door het Schieblock heen en komt uit in de Biergarten. Maar we gingen natuurlijk gluren en gelijk naar de 7e etage van het Schieblock. En wat een prachtige plek.

dakakker groentebeddenDakakker aardbeienBijzondere omstandigheden
De DakAkker werd in april 2012 aangelegd en in dat jaar werd veel ervaring opgedaan welke landbouwgewassen te telen zijn op 20 meter hoogte, midden in het centrum van Rotterdam.

Met zijn 1000 m2 is het ook de grootste dakboerderij van Europa waarbij direct met grond op het dak wordt gewerkt. De teeltomstandigheden zijn vergelijkbaar met een mediterraan klimaat: zeer droog en veel wind. Kruiden zoals munt, citroenverbena en lavendel doen het goed, maar ook knolgewassen zoals aardpeer, rode biet, peen en radijs. Looksoorten zoals ui, prei en knoflook en sterke planten als courgette, rabarber en pompoen groeien goed onder deze omstandigheden. Ook zagen wij dat de aardbeioogst dit jaar ruim zou uitvallen. De DakAkker functioneert als proefopstelling om te experimenteren met verschillende manieren van groene daken. Op het dak staan zes kasten met honingbijen.

Vrijwilligers en bijenkasten
dakakker HennieToevallig troffen we dakboer Wouter Bauman. Hij is als milieukundige werkzaam bij het Rotterdams Milieucentrum en als imker van het Ambrosiusgilde zorgt hij voor de bijenkasten op het dak. Hij zorgt voor het beheer van de DakAkker en coördineert de enthousiaste groep van 15 vrijwilligers die elke vrijdag komen tuinieren. Er is zelfs een wachtlijst en mensen worden doorgestuurd naar andere groenprojecten. Hij vertelde ons dat de speciale grond bestaat uit een substraat met lava en meststoffen. Met koemest en kalk wordt elk jaar bij gemest. De rabarber gaat naar de restaurants onder de Hofboogjes. Het winkeltje is niet meer: te veel zorg voor te weinig opbrengst. De perk bij de entree doet slecht onderhouden aan, maar dat komt omdat het een proefvak is voor bloemen. De zonnebloemen die je elk jaar vanaf de straat kan zien, zijn voorgezaaid.

Wouter Bouman geeft ook de rondleidingen. De stroom met aanvragen houdt aan en ondanks de prijsverhoging blijven de aanvragen binnenkomen.

Educatie
In het educatieprogramma voor basisscholen met de titel “Dakennie” gaan kinderen aan de slag onder leiding van dakboerin Angelique. Kinderen maken kennis met de stadslandbouw, gezond voedsel, klimaatverandering, waterbuffering en groene daken. En uiteraard over alles wat groeit en bloeit op de Dakakker en de dakbijen. Maar ze maken ook zaadbommen met bijzondere heemzaden en samen een bijenhotel.

Onze lunchtip
Voor een homemade lunch kun je om de woensdag terecht in het DakCafé op de DakAkker van 12:00 tot 15:00 uur. De lunchgerechten verschillen per week en worden zoveel mogelijk gemaakt met producten van het dak. Met mooi weer geniet je buiten van het mooie uitzicht op de stad, maar binnen is het ook goed vertoeven als het te hard waait. Check Facebook voor de data!

Hennie van Elderen en Inge Hoefnagel

Meer informatie is te vinden op:

www.luchtsingel.org en

Dakakker