Wat zo’n 15 jaar geleden nog een morsig rangeerterrein was aan de rand van Bospolder-Tussendijken, is nu een park bovenop een winkelboulevard. Het resultaat van een bewonersinitiatief  voor meer groen in de wijk en de gemeente die meer behoefte had aan bedrijfsruimtes. Het Dakpark is 1 kilometer lang en wel 9 meter hoog en na de wandeling naar boven heb je een fraai uitzicht over de haven.

We zijn onder de indruk van de goed aangelegde grasvelden met barbecue-tegels, de kruidentuin met bloeiende planten, de hortensia’s in allerlei kleuren, een continu stromende watertrap en de verschillende (fruit)bomen. De warmtekamer, een ommuurde tuin, geeft beschutting tegen de wind. Het park doet bijna on-Nederlands aan. Wijkbewoners kunnen in de buurttuin aan de slag op hun eigen stukje grond inclusief les over composteren. Op de website lezen we dat een groot gedeelte van de tuin bestaat uit grashelling. SchapenDames zijn nu ingezet als levende grasmaaiers.

blank

De vrijwilligersteams doen het meeste werk. De speciale tuinen worden onderhouden door de GroenGroep, de speciaal opgeleide gidsen geven rondleidingen en de communicatie wordt verzorgd door professionele vrijwilligers. Ouders houden dagelijks een oogje in het zeil op het park en openen in de ochtend alle hekken. De speeltuin treffen wij gesloten aan. De ontwerper heeft gebruik gemaakt van het hoogteverschil met de glijbaan en de waterspeelplaats. Ook de speeltuin wordt bemand door vrijwilligers. In de agenda op de site staan de activiteiten: moestuinles en koken voor de kinderen, voor volwassenen meewerkdagen onder leiding van Creatief Beheer, yoga en mindfulness.

blank

Het Dakpark is nog maar 2 jaar af. Wat ze nog missen zijn vogels. Daarom gaan ze een grote insectenwand bouwen. Een leuk gezicht, maar ook van educatieve waarde voor de wijk.

Tijd voor een kopje warme drank, want het waait behoorlijk op die hoogte. In de kas zit een wokrestaurant dat helaas pas om vier uur opengaat. Dan maar naar de supermarkt beneden met een koffiecorner voor een gratis bakje.

blank

blank

www.dakparkrotterdam.nl

Dakpark op Nederlandwordtanders.nl

 

Inge Hoefnagel

Hennie van Elderen