Op 26 november om 10.30 uur verzamelen 11 mensen zich bij De Keet (Grijze Beemd). Tijdens de koffie laat Ria zien hoe je je snoeischaar kunt slijpen. Je gebruikt daarvoor een diamant vijl. Deze is oa verkrijgbaar bij De Tuinheren te Krimpen aan de Lek. Topkwaliteit en deskundig advies gegarandeerd.

We lopen naar het hek van het Mini milieupark. Hier staat nl een blauwe regen die zich door het hek heeft gevlochten. Nu nog een leuk gezicht, maar later zullen de zijtakken zich afknijpen. Gewoon doorknippen en de zijscheut kan weer opnieuw beginnen.

We komen nu bij de heerlijk ruikende winterbloeier Viburnum botnantense dawn. Deze struik  kun je na de bloei terugsnoeien. We zien nog een boom met dikkere takken. We passen een verjongingssnoei toe. Achter het 2e oog afknippen, we snoeien 1/3 weg. We knippen schuin naar beneden om in de tak lekken te voorkomen.

Bij tuin 34 zien we naast het hek een yucca. Deze werd zichtbaar toen de kornoelje zijn blad liet vallen. Overwogen wordt om de kornoelje flink kort te knippen, zodat hij in ’t najaar zijn rode takken laat zien. De yucca krijgt hierdoor meer ruimte. De kronkelwilg die hier staat moet geknot worden, om splijten te voorkomen.

We lopen door naar tuin 11. Tot onze verbazing staat hier een kornoelje die bovenaan gesnoeid is en harkachtige, rode takken omhoog steekt. De eigenaar van deze boom vindt dit juist grappig en mooi. Zo zie je maar weer, de snoei is hoofdzakelijk een kwestie van smaak en de tuinder bepaalt hoe en wat hij gaat snoeien.

Dan komen we tot stilstand in  de tuin van Simone. Hier staat een enorme bamboe plant. Overwogen wordt om dit soort planten op het complex met een werkgroep te lijf te gaan en speciaal gereedschap hiervoor in te huren.

Tot slot zien we nog een flinke druivenrank. Hier kan naar hartenlust gesnoeid worden en kun je helemaal los gaan.

We hebben weer veel opgestoken. Bedankt Ria en Lenie!

Door Jeannette Ambachtsheer