Tuin nummer 15 is eind vorig jaar overgenomen door Leonie en Richard. Ze wonen apart, maar zijn blij nu ook een gezamenlijk stekje te hebben, na twee jaar op de wachtlijst. ‘We zien de tuin aan de ene kant als rustpunt en aan de andere kant als een plek waar we samen zorg voor gaan dragen.’ Ze zijn enthousiast over de ligging van hun tuin aan de rand van het complex, tegen een brede bomenrand aan. Er is voldoende zon. Ze kozen voor V.T.V. Blijdorp omdat ze er al mensen kenden en vanwege de manier van tuinieren met oog voor inheemse flora en fauna.

Hoe zit het met de groene vingers?
Allebei hebben ze een drukke baan, maar hun tuin ziet er tiptop uit. Leonie heeft al de nodige ervaring met tuinaanleg en -onderhoud en Richard leert er gaandeweg over. Het lijkt hem leuk groentes te gaan verbouwen. De vijver vraagt om extra aandacht en nieuwe, specifieke kennis, maar door hun inspanningen is het water al helderder.

Gaan er grote veranderingen plaatsvinden?
Wat de tuin zelf betreft zullen die beperkt blijven: er moeten wat slingerpaadjes komen om het strakke ontwerp te doorbreken. Ook moet er een moestuinbed komen, flink in de zon. Het huisje zal een belangrijke metamorfose ondergaan. Het is op zich een mooi huisje, maar het zal een drastisch andere kleur krijgen, donker, zodat het opgaat in de omgeving.

Al nader kennis gemaakt met andere tuinders?
Ja, op zaterdag op het kantineplein, Leonie tijdens een eerste tuinbeurt, en Richard bij zijn eerste kantinedienst. Het is hen goed bevallen. En verder? ‘Zo langzamerhand kom je vanzelf te weten wie wat regelt, en bij wie je moet zijn als je iets nodig hebt.’ zegt Richard.

Wat is er verder relevant of interessant om hier te vermelden?
Mensenschuw zijn de nieuwe eigenaren van tuin 15 bepaald niet. Leonie is docent kunstvakken aan een middelbare school en Richard is trainingsacteur en coach gespreksvaardigheden. Uit eerdere relaties hebben ze in totaal vijf kinderen, nu bijna allemaal volwassen. Toch is er nog tijd om naar de film te gaan, wandelingen te maken en vooral om samen de tango te dansen.

Van de zomer hopen ze vaker op de tuin te slapen en er ook hele dagen door te brengen.

Tekst en foto: Diet van Velzel