Hoera, het is weer lente en de zomer komt eraan! Dat betekent dat alle op de winter gerichte items verdwijnen uit de winkel en plaats maken voor van alles voor in de tuin. Tuingereedschap, kweekbakken, zaden en vaak ook planten zijn in de supermarkt of bouwmarkt te koop. De Lidl , de Gamma… noem maar op, zijn weer helemaal op de zomer gericht.

Mijn favoriete winkel is toch de Action, ik kan namelijk heel blij worden van alles wat werkt op zonne-energie. Lampjes om in de grond te steken; lampionnen; lichtsnoeren; lichtgevende kabouters en dieren; van kleur veranderende vlinders; het is daar allemaal te vinden. Mijn laatste aankoop: een fonteintje werkend op zonne-energie. Het is een soort drijvend eilandje met zonnecellen en een pompje. Zodra de zon erop schijnt begint het te sproeien. Dit zijn natuurlijk leuke toepassingen van zonne-energie maar er zijn natuurlijk ook nuttige en voor een volkstuin handige toepassingen.

Zo kochten wij ooit, ook gewoon bij de supermarkt, een set bestaande uit: een klein zonnepaneel; een batterij en twee lampen. De lampen zijn in te stellen op drie lichtsterktes en op de batterij zit een usb-aansluiting om een telefoon op te laden. Aan de gebruiksaanwijzing die o.a. in het Arabisch was, kon je zien dat het eigenlijk bedoeld was voor landen in Afrika waar de elektriciteitsvoorziening vaak hapert

Voordat er elektriciteit was op onze volkstuin, hadden veel mensen een paar zonnepanelen op het dak van hun tuinhuisje, die aangesloten waren op een autoaccu. Zo was er verlichting en kon er zelfs een apparaat dat werkt op 12 volt worden aangesloten. Misschien is dat bij sommige mensen nog steeds het geval.

Met de opkomst van de “tiny house” beweging en het streven naar duurzaamheid, is zonne-energie volop in de belangstelling gekomen. Er wordt naar gestreefd zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn van nutsvoorzieningen zoals waterleiding; elektriciteit en riolering ook wel “off grid” genoemd. In Amerika, waar de beweging ontstond, is dit ook noodzakelijk omdat de huisjes vaak ergens midden in de natuur staan. Maar ook in Nederland, waar in veel steden een plek is ingeruimd voor “tiny houses”, wordt er naar gestreefd zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Er worden hele doe het zelf pakketten aangeboden voor het installeren van je eigen kleine energiecentrale.

Een tuinhuis is natuurlijk ook een soort “tiny house”. Maar zo’n, op permanente bewoning gerichte energiecentrale lijkt me voor de volkstuin wat te grootschalig en te kostbaar.  Er zijn ook simpelere varianten, vergelijkbaar met de autoaccu met het zonnepaneel.  Ook die worden als bouwpakketten geleverd, Deze versimpelde versie levert dan stroom voor verlichting, opladers , beeldschermen en lap tops. Bij Lidl worden door zonne-energie oplaadbare accu’s verkocht.  Bijvoorbeeld: voor complete set met zonnepaneel en een 12 volt accusysteem: https://kleinezonnepanelen.nl/ Voorbeeld voor twee op zonne-energie functionerende lampen: https://www.lightinthebox.com : Over “tiny houses” een informatief YouTube filmpje.

Op zoek naar andere nuttige toepassingen van zonne-energie op de tuin kom je bij landbouw- en tuinwinkels ook al gauw uit bij schrikdraad en plaagdierenverjagers tegen bv. mollen, woelmuizen en duiven. Zelf hebben we enige ervaring met een mollenverjager en vonden het geen succes….alleen het geluid al….verschrikkelijk. Voorbeeld voor een dierenverjager op zonne-energie: dierenverjager (bol.com).

Een andere voor de volkstuin handige toepassing van zonne-energie is een irrigatie systeem.  Er zijn verschillende kant-en-klare irrigatiesystemen op zonne-energie zoals bv. het Solar irrigatia systeem met toepassingen voor kleine plantenbakken ( Sol C 12) en grotere moestuinen (Sol C 180) en verschillende mogelijkheden daar tussenin.

Een vergelijkbaar systeem is dat van Esotec of Solar aqua. Bij alle merken wordt ervan uitgegaan dat de pomp in een waterreservoir wordt gehangen, bijvoorbeeld een regenton. Bij het Solar irrigatiesysteem wordt vermeld dat de pomp ook in een sloot of vijver kan worden gehangen. Er moet dan wel voor worden gezorgd dat de pomp niet verstopt raakt. Een oude wasmachinetrommel schijnt hier een oplossing te zijn. Ook voor een doe-het-zelver moet het mogelijk zijn om met behulp van zonne-energie, water op te pompen vanuit een sloot naar een waterreservoir zonder gebruik te maken van kant-en-klare bouwpakketten. Op deze site wordt beschreven hoe iemand een dergelijke waterpomp heeft geïnstalleerd, helaas zonder een gebruiksaanwijzing.

Door Liesbeth Benneheij