Tussen de regenbuien door drinken Maartje, haar dochter Maura (12) en ik in de herfstzon thee bij het huisje. Nu tien jaar geleden nam Maartje deze tuin. Het is laat in het seizoen en dus bloeit er niet veel meer. Maar afgezien daarvan is het een tuin waarin de kleur groen de boventoon voert. In een zonnige hoek zijn een paar bloemperken in ontwikkeling met nieuwe planten. Maartje: ‘Ik houd erg van bezig zijn in het groen.’ Vaak helpt Maura. ‘Als kleuter had ik een eigen kruiwagentje,’ zegt ze, ‘om onkruid naar de composthoop te brengen.’ Vader Alfonso houdt niet van de tuin, maar helpt wel bij grote klussen. Dit is een project van moeder en dochter.

Waarom een volkstuin? Waarom hier?

Maartje kwam in aanraking met V.T.V. Blijdorp via een vriendin, die hier al een tuin had. Maartje had behoefte aan een rustige plek buiten, ook voor Maura die toen pas twee was. Waar ze woonden was weinig speelgelegenheid. Er was toen geen wachtlijst; en tuin 78, met een nieuw huisje erop, beviel Maartje wel. Een stuk van de tuin was vrij wild. Daar kwam een grasveld voor Maura om op te spelen. Veel werd gelaten zoals het was. De vijver, een terrasje, struikgewas, een aantal bomen zoals een rijkdragende pruim en een Spaanse Aak (een mooie klimboom voor Maura) waren er al, en konden blijven. Het van de vorige bewoners geërfde bamboe is intussen een ander verhaal.
De verharde lanen van het complex zijn perfect voor Maura om op te skeeleren. Kikkers vangen samen met andere kinderen en ze weer loslaten is ook een sport. Van de speeltuin maakt ze gebruik als er meer vriendinnetjes van buiten op de tuin komen spelen.
Maartje waardeert de ongedwongen kontakten met tuinburen en leden van de winkelploeg waar ze deel van uitmaakt.

Hebben jullie groene vingers?

In ieder geval groen genoeg. Van de buren en andere tuinders, worden zo nu en dan adviezen ingewonnen. Maura heeft een bijzondere, eigen tip. In haar tuintje was een grote aardbei rood aan het kleuren. Ze dacht dat hij wel door slakken opgegeten zou worden voordat hij rijp was. Maar dat gebeurde niet. Hij lag toevallig op wat heermoes dat daar groeide. ‘Dus je moet wat heermoes onder je aardbeien leggen tegen de slakken!’ heeft ze ontdekt.

Staan er veranderingen gepland?

Het huisje was vrijwel nieuw toen ze erin kwamen. Er moesten nog een keuken en een toilet in. Er is nu alleen lopend onderhoud. Wat de tuin betreft: ‘Alleen al het bijhouden kost veel tijd,’ zegt Maartje. ‘Pas hebben we nog een te hoge tussenheg gehalveerd, een heel werk.’ En nu staat de verwijdering van het opgeschoten bamboe op de agenda. Ze gaan er nog deze winter tegenaan, eventueel met hulp.

Verder nog iets relevants of interessants?

Maura zit in de eerste klas van de middelbare school. Ze heeft al zeven jaar vioolles en is intussen lid van een afdeling van Het Rotterdams Jeugdorkest. Een paar keer per jaar zijn er optredens.
Maartje heeft een drukke baan als medisch onderzoeker in Antwerpen. ‘Dit hier geeft rust in mijn leven.’ Ook zij heeft naast tuinieren een liefhebberij in de muziek: zingen in een koor met mensen van allerlei nationaliteiten.
Maura wil nog graag vermelden dat ze dol is op de zaterdagse broodjes met knakworst van de kantine.

Tekst en foto: Diet van Velzel