Polen stond hoog op mijn reislijstje voor nog te bezoeken landen omdat een van mijn voorouders er vandaan kwam. In de coronaperiode stelde ik het uit en nu was het tijd om te gaan. Polen heeft een aantal botanische tuinen en in Lódz ging ik er gluren.

De stad Lódz

Na de groepsrondreis besloot ik de stad Lódz te bezoeken, die stond niet in ons reisprogramma. Nieuwsgierig geworden door verhalen over het opgeknapte industriële erfgoed uit de tijd dat de stad een bloeiende textielindustrie had, de vele straatkunst en de beroemde filmacademie waar Polanski, en de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema gestudeerd hadden, verbleef ik daar een paar dagen. Op maandag waren veel musea dicht en de botanische tuin, een van de grootste van het land, was wel open. En ik besloot er te voet heen te gaan.
Ik mopper wel eens over de verengelsing van ons land. In Polen is dat zeker niet het geval. Af en toe liep ik dus tegen het taalprobleem aan. De naam Lódz spreek je bijvoorbeeld uit als Woedzj. Bij aankomst zag de botanische tuin er verlaten uit en het was even zoeken hoe ik binnen kon komen. Eenmaal binnen kreeg ik een plattegrond in het Pools mee en ook hier kreeg ik seniorenkorting.

De botanische tuin

Met een grootte van 76 ha is de botanische tuin van Lódz een van de oudste en grootste van Polen. Het leek meer op een uitgestrekt park dan op een tuin. Hierdoor kon ik het complex niet helemaal bekijken. Ik kwam weinig andere bezoekers tegen op deze maandagmorgen. De tuin is onderverdeeld in 9 verschillende delen. Zo heeft het een Japanse en alpine tuin, delen over plantenclassificatie en plantenmorfologie, een arboretum, en een perk met medicinale en industriële planten. In een deel zijn de bloemsoorten, kruiden en fruit typisch voor het nabijgelegen dorp Ldzań als voorbeeld genomen. De tuin bevat over de 3400 soorten waaronder ongeveer 2000 kasplanten. Bij veel planten staan bordjes met de Poolse en de Latijnse namen. Op mijn wandeling liep ik langs een aantal waterpoelen en vijvers. Ik zag een paar tuinmannen bezig met het onderhoud. Midden in de tuin kon je bij een tentje wat eten en drinken kopen, en op een van de zitjes rondom verorberen. Hier waren ook de toiletten. Op de weg terug wandelde ik langs kleurrijke borders met allerlei bloeiende vaste planten waar veel bijen op afkwamen.

Allerlei activiteiten

In delen is de tuin sinds 1970 opengesteld. Op een site lees ik dat tijdens de zomer de tuin tentoonstellingen, workshops, lezingen op recreatieve, cultureel en wetenschappelijk gebied organiseert. Bij de botanische tuin behoort ook een Palmhuis gelegen in een ander deel van de stad. Ik had nu geen tijd om dat te bezoeken, misschien een volgende keer wel.

Hennie van Elderen
Tuin 86

Voor bronnen en meer informatie:
www.botaniczny.lodz.pl/
lodz.travel/en/tourism/what-to-see/green-lodz/botanical-garden/
www.agroberichtenbuitenland.nl/landeninformatie/polen/achtergrond/groene-steden_sp