OASE wordt voor tenminste 10 jaar een verbonden, inspirerende multifunctionele broedplaats voor Rotterdammers en door Rotterdammers, waar we werken aan verschillende maatschappelijke opgaven om samen te komen tot systeemverandering…..

Zo begint de omschrijving van het project Oase op de site van Groenemorgen.org. Het organisatiebureau  gaat de komende jaren bouwen aan een nieuwe hotspot in de voormalige scheepswerf De Delft aan de Schiehaven in Rotterdam Delfshaven. Reuze nieuwsgierig naar dit nieuwe groeninitiatief kochten we kaartjes voor de Botanische markt, de aftrap van dit Oase project.

Buiten stond een kraampje van de Voedseltuin met allerlei tuinplantjes. Ook was er een groot terras aan het water. Binnen waren er kraampjes met onder andere veel vintage spullen en snuisterijen. Ook kon je populaire kamerplantjes kopen, bloembollen, tuinzaden en boeken over voornamelijk eetbare planten. Van onze consumptiebon namen we beiden een zoete limonade van de siropenbar, terwijl een zanger de markt opluisterde. Boven vond het plantenruilmarktje plaats. We zagen stekjes van aloë vera, graslelie, pannenkoekplantjes, cactussen en meer. Helaas hadden we geen stekjes meegenomen.

Het publiek was jong, hip en trendy.

Plantenasiel, ruilkast, horeca en events

In 2019 was er een pop-upvestiging van OASE in de Westewagenstraat. Het bedrijf Groenemorgen organiseert al jaren duurzame en sociale evenementen in de stad zoals een geveltuinactie, zonnebloemwedstrijdkerstbomenbegrafenis en de populaire Facebookgroep Plantenasiel Rotterdam. Het asiel krijgt bij het nieuwe Oase een fysieke locatie waar je planten ter adoptie kan afstaan of juist ophalen. Ook een ruilkast voor andere spullen, een winkel met Rotterdamse producten en horeca met een terras aan de Maas staan op de planning. Het menu wordt voornamelijk plantaardig en zo lokaal mogelijk met een toegankelijke kaart waarin verschillende Rotterdamse eetculturen zijn vertegenwoordigd.

De agenda op hun website vermeldt de komende activiteiten. In december organiseren ze in Oase een Kerstmarkt.

Meer informatie: https://www.groenemorgen.org/oase

Door Inge en Hennie