Diergaarde Blijdorp ook botanische tuin

Wist je dat Diergaarde Blijdorp naast dierentuin ook een officiële botanische tuin is? Een bezoek aan de dierentuin en dan alleen naar bepaalde planten kijken, dat is wat we gedaan hebben voor deze gluuractie.

Diergaarde Blijdorp is lid van de NVBT (Nederlandse vereniging van Botanische tuinen) en beheert de nationale primula- en bromelia-collectie als onderdeel van de NP (Nationale Plantencollectie).

Tropisch
Veel van de bromelia’s worden in de kassen achter de schermen gekweekt en verzorgd. Ze waren daar helaas niet voor iedereen te zien. Daarom is Blijdorp begonnen om zoveel mogelijk bromelia’s naar vlinderparadijs Amazonica te verkassen. In deze tropische omgeving zijn we op zoek gegaan naar de bromelia’s. Er waren wel veel soorten te zien, maar zagen er jammer genoeg niet zo mooi uit als die van de bloemstal en ze bloeiden geen van allen! Op het einde van onze tocht kwamen we in de fraaie tropenkas toch nog een bloeiend exemplaar tegen.

Zadenlijst
Blijdorp beheert naast de bromelia’s ook de primula-collectie. In de Chinese sfeertuin kun je een aantal Aziatische soorten ontdekken. Het was natuurlijk niet slim om in het najaar primula’s te gaan bekijken. In het voorjaar dus nog maar eens terugkomen om van de bloemen te genieten. Jaarlijks wordt een zadenlijst samengesteld en uitgewisseld met verschillende botanische tuinen en aanverwante instellingen over de hele wereld. Hierdoor krijgt elke botanische tuin de kans om haar collectie uit te breiden. Meer informatie over de soorten komt in een artikel in het voorjaar volgend jaar.

Jeneverbes
Dan gaan we op zoek naar een jeneverbes die gelijk links van de oorspronkelijke ingang in de moestuin moet staan. De jeneverbes (Juniperus communis) is een inheemse, wintergroene naaldboom die op de Rode Lijst staat. Het uiterlijk varieert van laag-bij-de-gronds struikgewas tot statig zuilvormig. De jeneverbes is tweehuizig: er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De vrouwelijke exemplaren vormen kegelvruchten die er uitzien als zwartblauwe bessen, de smaakmakers van jenever en Bénédictine. De gedroogde ‘bessen’ zijn geliefd als specerij in zuurkool of wildmarinades. De bes rijpt en verkleurt in drie jaar van groen naar donkerblauw/paars. De smaak wordt sterker naarmate de jeneverbes zuidelijker groeit en bevat dan ook meer etherische oliën. Voordat de jeneverbes in 1975 de beschermde status kreeg, werden de twijgen gebruikt voor allerlei groenversieringen.

blank

Mammoetboom
De laatste plant waar we op zoek naar gaan is de mammoetboom Sequoiadendron giganteum die ook op de Rode Lijst staat. Het is dan wel de grootste boom ter wereld, maar wij konden hem niet vinden.

Er staat één kustsequoia of kustmammoetboom – Sequoia sempervirens op ons complex, deze kun je vinden op de kruising van de Wilgenlaan met de Prunuslaan.

Het groen in Blijdorp is overdadig en de dieren kunnen er zich (te) goed in verschansen. Diergaarde Blijdorp is met recht ook een tuin te noemen.

Meer informatie:

Diergaarde Blijdorp Botanische tuin

Diergaarde Blijdorp

Hennie van Elderen en Inge Hoefnagel