Midzomernachtfeest

Op 22 juni is het feest op onze vereniging. Het hoogtepunt van het 90-jarige jubileum. Oftewel het midzomernachtfeest.
En dat gaat heerlijk op ze’n Rotterdams gevierd worden: met optredens van Pierre van Duijl, Rotterdamse volkszanger en accordionist en muziek uit Spanje/Venezuela van Francisco Roderiguez en Carolina Gemmell. De dansmuziek wordt verzorgd door DJ Olaf Mooij en zijn heerlijke hapjes, alcoholvrije cocktails en nog veel meer.

Je dient wel een kaartje kopen als je erbij wilt zijn. Dit kan in de tuinwinkel op woensdag en zaterdag zolang de voorraad strekt (max. 100 kaarten). De kaarten zijn ook nog zaterdagmiddag in het verenigingsgebouw te koop of de avond zelf als er dan nog kaarten over zijn. Dus wees er op tijd bij!

Wist je trouwens dat onze Noorderburen op het Noordelijk Halfrond al eeuwen lang deze langste dag van het jaar vieren? Voor hen is het samen met het Kerstfeest het belangrijkste feest. Even wat feiten op en rijtje rondom deze heerlijke langste dag van het jaar:

Oorsprong midzomerfeest

Met name in de Scandinavische landen gaat de zon niet onder in deze periode en in Nederland kunnen we genieten van lange dagen en heerlijke zomeravonden die eindeloos lijken te duren. In de oude Germaanse en Keltische cultuur werd deze periode zeer uitbundig gevierd en wordt dit Litha genoemd. Litha is vanuit de Germaanse cultuur onderdeel van de 8 jaarfeesten die samen het wiel van het jaar vormen. Deze jaarfeesten zijn:

  • Litha – Midzomerfeest – 21 juni
  • Lughnasadh – Oogstfeest – 11 augustus
  • Mabon – Start van de herfst- herfst equinox – oogstfeest – 21 september
  • Samhain – Overgang naar winter ( Allerheiligen – Allerzielen – Halloween ) – 1 november
  • Yule – Begin van de winter – Kerstfeest – Feest van het licht – 21 december
  • Imbolic – Eerste tekenen van de lente – 2 februari
  • Oscara – Start van de lente lente equinox – paasfeest – 21 maart
  • Beltane – Vruchtbaarheidsfeest – bloei en groei – 21 april

Alhoewel de namen anders zijn, kennen wij deze vieringen ook. En worden ze ook gezien als belangrijke keerpunten en veranderingen gedurende het jaar.

Litha

Voor Scandinavische landen is Litha het allerbelangrijkste feest en logisch want het is de hele dag licht. De natuur is prachtig met bloemen en mooie groene landschappen. Het wordt van oudsher zeer uitbundig gevierd met dans, vuur, zang en vreugdevolle bijeenkomsten. Mensen komen samen op het platteland, versieren de huizen en dragen uitbundige feestkleding met bloemen en veel kleur.

In Zweden in het traditie dat er een meiboom wordt geplant waar iedereen omheen danst. Traditioneel eet men haring, appels en aardbeien. Elk land heeft weer een eigen manier om Litha te vieren, zoals in Engeland natuurlijk het bekende StoneHenge feest. Wat tegenwoordig in de heuvels van Cornwall wordt gevierd.

Midzomernachtfeest VTV Blijdorp – 22 juni 2024

Dit wordt zoals al eerder genoemd het hoogtepunt van ons jubileum jaar. En dat gaan we echt goed vieren. Dus nodig je vrienden, familie en buren uit, koop kaartjes bij de tuinwinkel en trek vooral je mooiste, feestelijkste zomer outfit aan. En een bloemetje uit eigen tuin in je haar, voor wie dat wenst. Het feest start om 20:00 uur en gaat door tot in de late uurtjes.

Aliye van Pijkeren – tuin 27