Kunstig Gemaakt – Editie 2024

In de tot galerie omgetoverde kantine konden in het weekend van 8 en 9 juni de kunstig gemaakte werkstukken bewonderd worden van meer dan 30 V.T.V.-Blijdorp tuinders plus een gastkunstenaar uit Overschie.

Al voor de opening op zaterdag genoot het ruim aanwezige publiek op het kantineplein van zon, drankjes, broodjes en poffertjes onder de soepele jazzklassiekers van Kees op bas en Ruud op baritonsax.

Even na twaalf uur opende voorzitter Anne Karin (net terug van stukje TienTuinenTour-fietstocht met wethouder Achbar) de tentoonstelling. ‘Wat heeft Kunstig Gemaakt met tuinieren te maken?’ was de vraag die ze zichzelf en ons stelde. Haar antwoord in het kort: Het bijzondere genoegen en het plezier dat je beleeft bij het steeds weer dingen uitproberen. Ook is het allebei handwerk. En je kunt blijven kijken naar wat er verschijnt en je laten verrassen door schoonheid. En het brengt heel verschillende mensen bij elkaar, zoals vanmiddag.

Ze eindigde met het bedanken van iedereen die bijdroeg aan de tentoonstelling: de makers van werk, de panelenvervoerders Dave en Arjen, de kantinestaf, de poffertjesbakkers onder leiding van Gerard, de suppoosten; Anneke, Diet en Mariolein die de tentoonstelling organiseerden en inrichtten; de muzikanten voor de muziek, Joke en Annemarie voor het mede-organiseren van de fietstocht (met als eindpunt V.T.V. Blijdorp en de tentoonstelling) en last but not least de wijkraad van Overschie voor het toekennen van een financiële bijdrage aan dit weekend.

Het publiek was verrast door de grote variatie: een spannende elektrische installatie en fantasievolle lampen op basis van hergebruik, beelden, stillevens, natuurfoto’s, stadsfoto’s, portretten, landschappen, interieurbeelden, idyllische impressies, abstracte (glitter)schermpjes, (subtiele) tekeningen, diamond painting, borduurwerk, patchwork, collages over uiteenlopende onderwerpen (dieren, bloemen, mensen, ‘Delftse’ vignetten) keramiek en ander 3-D werk dat uitnodigt tot nadenken; ook een paar werken met een maatschappijkritische lading, zoals een grote opstelling (waarmee volgens de maker o.a. de verheerlijking van leiders ter discussie wordt gesteld alsook de relatie tussen kunst en politiek).

Een kort interview met Gastkunstenaar Arno Nauwels leverde de volgende informatie op: Arno ziet zichzelf als ‘stijlloos’. Hij maakt 3-D werk, maakt installaties en stelt collages samen op basis van kleine papiersnippers. Verschillende soorten papier worden door hem gerecycled; bijvoorbeeld enveloppen van de belastingdienst ( in een collage over de toeslagenaffaire) of blauwdrukken van bouwtekeningen voor zijn ‘Delftse tegeltjes’. Hij heeft een eigen term voor zijn collages: ‘plakkerijen’.

Annelies en Hanneke verzorgden dit weekend creatieve workshops die draaiden om een combinatie van inspirerende tuinpadwandelingen en scrap poetry (met als bron Nieuwsbrieven van de V.T.V.). Het is de bedoeling dat dit project uitmondt in een gezamenlijke creatie van de workshopdeelnemers.

Beide dagen werden afgesloten met bubbles. Op zaterdag speciaal ook voor de neergestreken fietsers van de TienTuinenTour; op zondag om het einde te vieren van een geslaagd ‘kunstig’ weekend’. En na de borrel was het alweer tijd om de tentoonstelling af te breken. Maar we hebben de doeken nog waar kinderen en volwassenen hun spontane krabbels op achterlieten.

Tekst: Diet Foto’s: Anneke en Diet