” De Tien Tuinen Toer”, een fietstocht langs tien volkstuinen op 8 juni jl.

In het weekend van 8 en 9 juni vond naast de tentoonstelling Kunstig Gemaakt ook de Rotterdamse Open Volkstuindagen plaats. Het was voor de derde keer dat het Platform Rotterdamse Volkstuinen de open volkstuindagen organiseerde. Vorig jaar waren de Volkstuinverenigingen op Zuid aan zet met een prachtige fietstocht. Dit jaar waren tien volkstuinverenigingen aan de Noordkant van de stad aan de beurt.

Opening door wethouder Achbar

De tocht startte bij volkstuinvereniging Streven naar Verbetering gelegen bij het Roel Langerakpark. Deze vereniging geeft een goed beeld van de diversiteit aan bewoners in Rotterdam. De vereniging telt ruim 20 verschillende nationaliteiten en dit wordt weerspiegeld in de vele verschillende tuintypen.

We werden daar ontvangen met koffie en thee. Ook kregen we een boekje met korte informatie over de tien deelnemende volkstuinverenigingen en een stempelkaart met ons eerste stempeltje. Het was even wachten op wethouder Achbar. Om ca. 11 uur kon de officiële opening gebeuren met een korte toespraak van de voorzitter van Streven naar Verbetering en daarna was wethouder Achbar aan de beurt. Het belang van samenwerking tussen het Platform Rotterdamse Volkstuinen en wethouder Achbar werd nogmaals onderstreept. Door de samenwerking ligt er nu een nieuw huurcontract, waar we bij onze vereniging op de ALV van 29 juni over gaan stemmen.

blank

 

Achbar kreeg een rugzak met volkstuincadeautjes aangereikt. Op vertoon van de stempelkaart kregen alle deelnemende fietsers als verrassing een lunchpakketje mee. Tot slot knipte Achbar het openingslintje door en we fietsten gezamenlijk naar de tweede volkstuinvereniging Nut en Genoegen aan de Daltonlaan. Ook de wethouder fietste vooraan mee op een leenfiets en voor hem was dit de laatste tuin die hij deze dag bezocht. De ontvangst was ook hier met koffie, thee en natuurlijk heerlijke koekjes. Na afloop van de twee korte toespraken, door hun voorzitter en de wethouder bij het verenigingsgebouw, vervolgde ieder min of meer individueel de route.

blank

Het vervolg van de tocht

Samen met Chris van tuin 80 vervolgde ik de fietstocht naar twee volkstuinen aan de Overschiese Kleiweg en wel Helpt Elkander en Tuinderslust. We werden enthousiast ontvangen en kregen naast ons stempeltje, zaden en/of plantjes mee. Al liggen de twee verenigingen naast elkaar, ze hebben wel ieder hun eigen sfeer. Het was inmiddels lunchtijd en het lekkere belegde broodje uit het lunchpakket smaakte erg goed. Het pakketje bevatte ook een flesje biologische sap en een banaan.
Chris wist een stoplichtloze route naar de volgende tuin aan de Gordelweg. Het was even zoeken naar de ingang van de enige nutstuin van de tocht “Hof van Noord”. Ook is hier de Vredestuin gevestigd. Als dorstlesser kregen we biologische siroop van vlierbessenbloesem met een biologisch koekje erbij. Tussen de vele groentes en kruiden lagen vrolijk bloeiende bloembedden.
Nu naar de verst gelegen tuin van de route: verscholen In het Schiebroekse park waar Schotse hooglanders vrij rondlopen, ligt VTV Lusthof. Dat Rotterdam soms net een dorp is, bewees weer eens hier bij de ontvangst door een mede-zwemgenoot. Haar man liet trots hun oase zien met een prachtig chaletje en rustieke zitjes in groene borders aan de rand van het park.

Nog 5 te gaan

De volgende tuin op de route was VTV Wilgentuin, een complex gelegen tussen bedrijven en vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Het lag nogal in een uithoek en zonder de routeplanner hadden we het vast niet kunnen vinden of afgehaakt zonder fietsgenoot. Het is een vrij groot, ruim opgezet park dat nu 50 jaar bestaat. Zoals bij elke vereniging liepen we hier een rondje om de sfeer te proeven en beiden zouden we op dit park geen tuin nemen omdat het niet bij ons zou passen.

Door de nieuwe wijk Park 16Hoven fietsten we naar onze volkstuinburen Zestienhoven, die aan twee kanten van de Terletweg een deel hebben liggen. Ons rondje liepen we aan de kant van de vrolijke winkel en de kantine. Opvallend waren de tuinen zonder veel groen.

Op VTV Eigen hof werden we blij verrast door het leuke park. Het zitje bij de kantine lag op een grasveld omringd door bomen en struiken. We troffen hier mooie tuinen van groenliefhebbers aan en een leuke natuurlijke speeltuin voor de kinderen.

Na ongeveer 20 kilometer gefietst te hebben eindigden we bij ons eigen vertrouwde VTV Blijdorp. Ons complex is rustig gelegen in vergelijking met sommige andere tuinen. Het ligt niet naast een snelweg en heeft ook geen vliegtuiglawaai. Een borrel en twee tomatenplanten rijker kwamen we bij op het terras tussen de Kunstig Gemaakt – bezoekers bij ons verenigingsgebouw.

Slotwoord

De toer langs de tien volkstuinen gaf een goed beeld van de huidige volkstuinbewoner en het belang van de volkstuin voor velen in onze drukke stad. Er is nu nog voor elk wat wils te vinden, al zijn de wachtlijsten bij de volkstuinverenigingen lang of geldt zelfs een wachtlijststop.

Dank aan de voortrekkers van het Platform Rotterdamse Volkstuinen die zich de laatste jaren hebben ingezet tot behoud van de volkstuinen in onze stad.

Voor meer informatie:
https://rotterdamsevolkstuinen.nl/

Hennie
Tuin 86