Vanaf het voorjaar van 2018 schrijft Lenie Lohstroh voor de Groene Blijdorper. Hieronder haar eerste artikel!

In mijn moestuin vind ik het een leuke puzzel om van de beschikbare grond zoveel mogelijk groenten te kunnen oogsten. Ik probeer de beschikbare ruimte optimaal te benutten door groenteteelten elkaar op te laten volgen. Bijvoorbeeld: winterpostelein is een vroege groente, waarna je op die plek nog makkelijk iets anders kan telen. En zo zijn er wel meer opvolg groenten te verzinnen. Er zijn groenten die je ook later in het seizoen nog kan zaaien, mits je de juiste soorten kiest. Bijvoorbeeld:

Najaarsandijvie
Zaaien: juni – juli geeft oogst tot oktober. Voor juni buiten uitzaaien heeft meestal doorschieten tot gevolg.

Chinese kool
Zaaien: juli – augustus. Eerder zaaien dan juli betekent doorschieten. Bij mij in de tuin is dit slakkenvoer, maar misschien lukt het bij een ander wel.

Diverse slasoorten
Zaaien volle grond: tot en met augustus, daarna eventueel nog onder glas te proberen.

Kropsla schiet bij droogte snel door, dus veel water geven. Mulch rondom de sla om uitdrogen van de grond te voorkomen. Droge mulch maakt het slakken lastiger dan vochtig mulchmateriaal.

Sommige slasoorten zijn ook geschikt voor winterteelt onder glas, bijvoorbeeld Larissa. Bij strenge vorst kan je er het beste vliesdoek overheen doen.

Winterpostelein
Zaaien: augustus – september. Een inheems winterhard gewas.

Veldsla
Zaaien: augustus – oktober. Als het kouder wordt, gebruik dan vliesdoek of zaai in de koude bak onder glas.

Groenlof
Zaaien: juli – augustus. Familie van de witlof, maar van deze plant eet je het ongebleekte blad.

Oosterse wokgroenten, zoals mizuna en namenia
Zaaien: juni – augustus. Bladgroenten met een wat pittige smaak.

Snijbiet
Zaaien: juni – augustus. De snijbiet heeft bij mij de winter overleefd en liep in het voorjaar weer uit, zodat ik er al in april van kon oogsten. Als je in het najaar de bladeren hebt afgesneden, laat dan de restanten in de grond zitten. Misschien lukt het en heb je in het voorjaar ook een vroege oogst.

Veel succes enne …. eet smakelijk!!

Door: Lenie Lohstroh