Afgelopen zaterdag 2 juni 2022, tijdens de klusdag, zijn de rhodondendrons op de Seringenlaan stevig teruggezet. Stevig omdat deze struiken al jaren niet zijn gesnoeid.

Terugzetten rhodondendrons hard nodig

Veel dikke, veelal zieke en dode takken en stammen zijn door de vrijwilligers Anton, Anne Karin, Ellen, Bibi, Corry en haar zoon Charles geknipt en gezaagd en daarna door Ben en Ton van de zaagploeg in de versnipperaar verwerkt en in een aanhanger gestort. Veel dank daarvoor!
Terugzetten was hard nodig, omdat het pad al stevig overgroeid werd door de rhodondendron. Nu oogt het wat kaal, maar binnen een paar jaar is de monumentale rhodowand weer lekker vet groen. Later dit jaar verplanten we nog een paar jonge rhodondendronnetjes om grote gaten op te vullen.

Snoeiafval naar milieupark

Omdat de rhodondendron bladafval juist op prijs stelt en ‘we dat altijd doen’ kwam meteen de vraag waarom we het snoeiafval afvoeren naar het milieupark. Reden: een paar jaar geleden hebben we voorheen bomenman van de gemeente Rotterdam (nu actief als Bomenridder) gevraagd of we ons zorgen moeten maken over de conditie van de zomereiken op VTVB.  Ze zijn er niet best aan toe, maar kunnen gelukkig nog wel een paar jaar mee. We kregen daarbij wel het dwingende advies deze zomereiken niet nog meer te belasten. Dat wil zeggen, de wortels dienen voldoende ruimte te hebben voor beluchting.

Zomereik heeft beluchting nodig, dus niet meer storten onder rhodondendrons

Omdat de zomereik direct naast de sloot staat hebben de boomwortels alleen ruimte en voedingsbodem onder deze forse rhodowand. De zomereik is een van de boomsoorten die essentieel is voor (behoud van) diversiteit. Als we deze prachtige zomereik nog lang wensen en willen kunnen behouden kunnen we onder die rododendrons, niet een dikke toplaag creëren door daar eindeloos takken te stapelen en bladeren af te voeren.

Zomereik bij vlonder heeft ook lucht nodig

Voor de andere zomereik, die in de vlonder naast het milieupark, geldt hetzelfde advies. Deze eik is behoorlijk beschadigd geraakt bij de herinrichting van ons complex. Dat kun je zien aan de enorme hoeveelheid noodscheuten en topproductie van eikels. Het perk rondom de zomereik is aangepast, vervolgens heeft Annemiek een proef hooilandje ingezaaid.

Veel interessante insecten bij vlonder

Naast dat de wortels van de eik niet belast worden is dit hooilandje ook nog eens interessant voor een grote reeks van insecten gedurende het hele seizoen. Ook dat bevordert de essentiële biodiversiteit voor een indrukwekkend hoeveelheid organismen.Onlangs heeft KNNV Natuurlijk Rotterdam e.o onderzoek gedaan en een diversiteit aan (bijzondere) insecten in dit hooilandje waargenomen.