Als je in de tuin wil snoeien heb je goed en scherp snoeigereedschap nodig. Het knipt beter en het maakt mooiere sneden waardoor de planten gezonder blijven. Het slijpen van een snoeischaar van gehard staal is eenvoudig zelf te doen met een diamantvijltje. Dit geldt ook voor de takken- en heggenschaar van staal.

Schoonmaken van het gereedschap

Een goede snoeischaar is gemaakt van gehard staal en geschikt voor het knippen van dunnere takken. Jongere takken mogen wat dikker zijn, maar forceer niet. Neem voor dikkere takken een takkenschaar of boomzaagje. Voor een lange levensduur is het beste om de scharen regelmatig schoon te maken en te slijpen.

Als je gaat slijpen met een diamantvijltje hoef je de snoeischaar niet uit elkaar te halen. Eerst maak je de schaar goed schoon. Trek je tuinhandschoenen aan om jezelf niet te bezeren. Met een schuurspons, warm water en afwasmiddel verwijder je de meeste plantensappen, restjes takjes, bladeren en aarde. Met staalwol of borstel kan je roest en andere moeilijk te verwijderen resten er af borstelen. Hardnekkige harsresten verwijder je met een doekje terpentine of alcohol. Droog daarna de schaar goed om roesten te voorkomen.

Het slijpen

Voordat je de diamantvijl gaat gebruiken, wrijf je de snijvlakken in met een vochtige doek. Het water zal voorkomen dat de groeven in de vijl verstopt zullen raken met het metaal van de snoeischaar. Voel dan voorzichtig aan de binnenkant van het snijblad of er bramen zitten en vijl deze eerst weg.

Rechtshandige mensen nemen de schaar in de linkerhand met het snijblad aan de bovenkant en houden de schaar vast bij de veer. De vijl hou je vast in dezelfde hoek als de rand die al op je snoeischaar gezet is door de fabrikant, meestal is dit 10 tot 20 graden. Begin aan de binnenkant van het snijblad. Met een gematigde druk draai je rondjes met de vijl richting de punt. Daarna draai je de schaar om en trek je de vijl richting de punt van de snoeischaar met een gebogen beweging die de vorm van het blad volgt om nog wat bramen te verwijderen.

Als je snoeischaar al in redelijke staat verkeert, dan zal je met 10 tot 20 rondjes met de diamantvijl klaar zijn. Bij een snoeischaar die in slechte staat verkeert, zal je misschien wel 40 tot 50 keer over het blad moeten gaan. Slijp alleen het snijvlak, de rest is niet nodig. Linkshandige mensen doen deze bewegingen met de schaar in hun rechterhand.

Na het slijpen kan je je snoeischaar het beste invetten met wat olijfolie of lijnzaadolie.

Op YouTube staan een aantal instructiefilmpjes die de handelingen goed laten zien.

Door Hennie van Elderen, tuin 86

Photo by David Rangel on Unsplash