Het aanleggen van een waterleiding van tyleenbuis is goed te doen.

Omdat de koperen waterleiding van mijn tuinhuisje deze winter onherstelbaar kapot gevroren was, net als de toiletpot, de stortbak niet meer te repareren viel, de wanden van de toilet voor een deel verrot, moest ik wel actie ondernemen om de waterleiding en het toilet te vernieuwen. Met een klein budget ging ik in maart dit jaar aan de slag en in september kon het water erop.

Ik heb nog een oud huisje met aan de achterkant een buitentoilet en het is niet mogelijk de toilet binnen te maken. De waterleiding ligt ook geheel open en bloot  aan de achterzijde. Ik wilde zoveel mogelijk het goede hout van het oude toilethuisje gebruiken. Ik had wat jaren geleden hout ingekocht voor de klus en had ook nog hout verzameld. Voor de vloer gebruikte ik een restje tegels van mijn douche thuis. Veel klussen deed ik voor het eerst. Sommige vielen mee en andere vielen vies tegen. Een van de klussen die goed uitpakte, was de aanleg van de waterleiding met tyleenbuis. De gehele koperen leiding wilde ik hiermee vervangen en dit zelfs doortrekken naar binnen. Van meerdere medetuinders had ik gehoord dat het aanleggen niet zo moeilijk is.

De tyleenbuis is een flexibele kunststof buis die alleen geschikt is voor koud water. Voor mij geen enkel probleem want ik heb geen warm water in het huisje en ben ook niet van plan dit te nemen. Ook mag de leiding niet in de zon geplaatst anders wordt de buis poreus. Dat was bij mij ook niet het geval. Op internet vond ik bij diverse bouwmarkten klusadviezen over de aanleg en zelfs filmpjes hoe de klus te klaren. De tyleenbuis van 16 mm moest worden aangesloten op koperen leiding van 12 mm bij de waterleiding vanuit de grond en het kraantje van de stortbak. Dat heeft mij enkele ritten naar de diverse bouwmarkten en winkels gekost voor het goede advies. Bij een speciaalzaak in de Spaanse Polder kreeg ik de juiste koppelingen en andere hulpstukken mee. Ook kon ik ze terugbrengen als het niet zou werken. Voor aansluiting op de koperen buis koos ik voor knelkoppelingen omdat ik solderen niet zag zitten.

Toen de waterleiding erop ging, lekte het slechts één keer bij de koppelingen van de tyleenbuis. Bij de kranen had ik te weinig teflon tape gebruikt en dit was makkelijk te verhelpen. De lekken zaten vooral bij de knelkoppelingen die ik niet goed kreeg aangedraaid, want hier is behoorlijk wat kracht voor nodig.

Klusadviezen:

www.gamma.nl/klusadvies/keuken-en-sanitair/stappenplan/leidingen-leggen-met-tyleen-koppelingen

www.youtube.com/watch?v=_8JhFwmuucc

www.youtube.com/watch?v=MW4uICkdqOs

Hennie

Tuin 68